Antena 3 CNN Economic Pensia pe care o va lua în 2024 un român cu 44 de ani de muncă stagiu de cotizare | Şeful Casei de Pensii a făcut calculele

Pensia pe care o va lua în 2024 un român cu 44 de ani de muncă stagiu de cotizare | Şeful Casei de Pensii a făcut calculele

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 00:00 08 Dec 2023 Modificat la 11:10 08 Dec 2023
daniel baciu pensii mediafax antena 3 cnn
Pensionarii români care iau 1.500 de lei în plus la după recalculare. Şeful Casei de pensii explică formula de calcul din noua lege: "Aici este cea mai mare noutate și a fost agreată de Comisia Europeană" Sursa foto: Mediafax Foto | Profimedia Images - Antena 3 CNN

Există pensionari români care vor primi şi 1.500 de lei în plus la pensie, după majorările din 2024, arată calculele făcute de şeful Casei de pensii.

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii (CNPP), a luat exemplul unui pensionar român cu o pensie deloc mică, cu un stagiu de cotizare mare şi multe puncte de contributivitate.

În acest caz, a rezultat o creştere a pensiei mai mare de 1.500 de lei, dar trebuie avut în vedere şi stagiul mare de cotizare al acestui român.

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

"Luăm exemplul unui bărbat profesor pensionar, cu o pensie mare şi cu un stagiu de cotizare foarte mare, de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile. 

Am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard de pensionare. 

Are 91 de puncte de contributivitate și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în decembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar pensia crește la 7.471 lei.

Apoi, de la 1 septembrie, va ajunge la 8.216 lei", a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Astfel, de la pensia din prezent de 6.563 lei, acest profesor va ajunge după cele două majorări din 2024, la o pensie de 8.216 lei, ceea ce înseamnă o creştere de circa 1.500 de lei, mai exact 1.653 de lei.

În plus, după noua formulă de calcul, la cele 91 de puncte pe contributivitate, îi mai revine un punctaj de 10,1 puncte de stabilitate, punctele bonus și ajunge la 101 puncte.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Majorarea de care avea parte profesorul român din exemplul de mai sus vine şi ca urmare a stagiului mare de cotizare pe care l-a avut.

"După aceea se înmulțește cu viitoarea valoare a VPR-ului și ajungem la o creștere de 25% va avea pensia 8.216 lei (...).

Această formulă de calcul este cea mai mare noutate și acest lucru a fost agreat și de Comisia Europeană, pentru că acele puncte de fidelitate te stimulează să rămâi în câmpul muncii, să-ţi prelungeşti viaţa activă.

Pentru acest lucru, noi acordăm nişte puncte foarte importante, sunt substanțiale și cresc cu mult pensia. Aici este, practic, impactul financiar.

Dacă nu aplicam aceste puncte de fidelitate la acest pensionar la 1 septembrie și rămâneam pe vechea formulă de calcul, pensia acestui profesor ar fi fost mult mai mică decât creşterea de la 1 ianuarie, după formula de calcul. 

Aceste puncte de fidelitate fac diferența între cei care vor să iasă la pensie la un stagiu standard de pensionare faţă de cei care vor să-şi continue activitatea în câmpul muncii", a continuat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

De la 1 ianuarie 2024, se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile cresc în urma recalculării după noua formulă.

Câţi bani ia un român la pensie, în funcţie de stagiul de cotizare. Anii de muncă, foarte importanţi

1. Ce pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

2. Ce pensie au românii care au lucrat o singură zi în viață. Primesc aceiași bani cu pensionarii care au contribuit ani întregi la bugetul de asigurări sociale

3. Pensionar după 25 de ani de muncă. Noua categoria de români care ar putea ieşi la pensie mai devreme

4. Câţi bani încasează la pensie un român după 35 de ani de muncă 

5. Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă | Anunţul Casei de Pensii

6. Ce pensie va primi un român după un stagiu de aproape 40 de ani de muncă | Răspunsul şefului Casei de Pensii

7. Pensia pe care o va lua în 2024 un român cu 44 de ani de muncă stagiu de cotizare | Şeful Casei de Pensii a făcut calculele

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; 

- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; 

- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare; 

- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; 

- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; 

- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

×
x close