”Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit. Beneficiezi de pensie din 1966 până astăzi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile. Și atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii.
Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă. Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%. Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Simona Bucura Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi a pensiilor.
Potrivit Ministrul Muncii, tipurile de pensie sunt:
- Pensia pentru limită de vârstă
- Pensia de invaliditate
- Pensia anticipată
- Pensia de urmaș
”Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 CNN.
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
Așadar, se poate observa că, potrivit noii legi a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci, așa cum este în acest moment. Cu alte cuvinte, dispare o categorie de pensie. Mai exact, pensia anticipată fără penalizări.
Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.
Veste bună pentru românii care se pensionează anticipat
Zilele trecute însă, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a venit cu o veste bună pentru românii care aleg pensionarea anticipată
”Pensia anticipată, noi am redefinit-o în noua lege a pensiilor iar penalitatea este mult mai mică decât actuala penalitate. De la 30%, cât este în acest moment, am scăzut-o la 24%. Am considerat că este favorabil cetățeanului care va ieși de la 1 septembrie.
Când vorbim de pensionare anticipată, vorbim de cei care au realizat un stagiu complet de cotizare. Adică oamenii care au lucrat, care au contribuit la sistem. Aceștia vor beneficia și de puncte de stabilitate”, a explicat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.