Cei 1,8 milioane de români care s-au asigurat la cutremur trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a primi bani ca despăgubire, atunci când e cazul.
Polițele obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor (PAD) și mai ales cele facultative de locuință, pe care le impun în general băncile celor care își iau casă pe credit, prevăd o gamă largă de situații în care nu vei primi despăgubirea, în caz de dezastru.
Este extrem de important, de exemplu, să verifici dacă locuința unde stai are toată documentația în regulă (de la autorizație de construcție, la intabulare și altele)
Clauzele care pot anula despăgubirile în caz de cutremur
Citeşte şi: Suma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur
- prăbuşirea clădirilor exclusiv ca urmare a defectelor de construcţie, chiar dacă are legătură cu producerea unui risc asigurat;
- formarea de crăpături în terenul de fundaţie sau în terenul din preajma clădirii, datorită variaţiei de volum a terenului, ca urmare a contracţiei/dilatării produse de îngheţ/dezgheţ;
- tasarea (lăsarea) terenului de fundaţie fie sub sarcina construcţiei, fie datorită altor cauze;
- în cazurile de ameninţare bruscă de prăbuşire sau alunecare de teren, dacă aceste fenomene au fost prilejuite, înlesnite ori agravate de săpături sau lucrări edilitare de orice fel, lucrări de prospecţiuni, explorări ori exploatări miniere sau petroliere, la suprafaţă ori în profunzime, indiferent de timpul trecut de la terminarea sau abandonarea lor.
Cât costă asigurarea obligatorie PAD
Una pentru construcțiile din materiale mai rezistente, din beton de pildă, care costă 20 de euro pe an, deci aproximativ 100 de lei și se asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței.
Al doilea tip de poliță este pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici. În acest caz polița este 10 euro pe an, dar asigură numai 10.000 de euro.
Însă asigurarea obligatorie este doar primul pas. Pentru a fi despăgubiți pentru întreagă valoare a locuinței, este necesară o poliță de asigurare facultativă.
Poliță facultativă acoperă riscurile de catastrofă precum inundații, alunecări de teren și cutremur peste limita poliței PAD, care este de doar 20.000 de euro.
De exemplu, dacă aveți o locuință de 100.000 de euro și încheiați asigurarea obligatorie PAD și una facultativă, aceasta din urmă vă acoperi riscurile de inundație, cutremur și alunecări de teren în limita a 80.000 de euro. Restul este acoperit de polița PAD.
Pentru clădirile cu risc seismic de grad 1, nu pot fi încheiate asigurări, nici obligatorii și nici facultative.