Antena 3 CNN Economic (P) Avantajele si dezavantajele ceasurilor in functie de mecanism

(P) Avantajele si dezavantajele ceasurilor in functie de mecanism

o_1c78n0ao61cg26aqd1p1psfh2p8.jpg
27 Feb 2018   •   09:30

Daca v-ati hotarat sa va cumparati un ceas, dar nu stiti nimic despre diferentele dintre modelele de ceasuri, este timpul sa va informati inainte sa cheltuiti banii. Principala diferenta dintre ceasuri, pe langa cea estetica pe care o poate sesiza oricine, este mecanismul. Astfel, vorbim despre ceasuri automatice, mecanice si cu quartz. Fiecare tip de ceas vine la pachet cu o serie de avantaje si dezavantaje.

Ceasuri mecanice

Ceasurile mecanice clasice sunt prevazute cu o coroana la exteriorul carcasei, de obicei in partea dreapta, cu ajutorul careia se pune in miscare un intreg sistem care transfera energia de rotatie catre arcul principal. Pe masura ce acesta tinde sa se relaxeze, elibereaza treptat energie punand in miscare intregul mecanism. Un rol important il au aici si balansierul sau regulatorul, care asigura o eliberare uniforma a energiei si deci mai multa precizie masurarii timpului. Remontarea acestui tip de mecanism trebuie facuta manual, o data la 1-2 zile, altfel ceasul se opreste.

Pentru multi pasionati, ceasurile mecanice reprezinta „crema” ceasurilor datorita pedigree-ulrilor lor traditionale si a muncii complicate si ingineriei de care este nevoie pentru realizarea lor. Pentru acesti entuziasti, detinerea unui ceas mecanic nu are doar rolul de a indica ora, este o modalitate de a-si exprima aprecierea pentru istorie, rafinament si maiestrie.

Avantajele ceasurilor mecanice: nu au nevoie de baterie, sunt adevarate opere de arta, sunt valoroase, mai silentioase,

Dezavantajele ceasurilor mecanice: este recomandat sa le intorci o data pe zi, sensibile la praf, umiditate si socuri, sunt scumpe, au o precizie de 99,999% in a indica ora exacta.

Ceasurile automatice

Ceasurile automatice sunt foarte asemanatoare cu cele mecanice, doar ca sunt prevazute cu un rotor (o greutate oscilanta) care se misca singura, sub actiunea fortelor de inertie si greutate, alimentand astfel automat mecanismul. Atat timp cat ceasul este purtat la mana, purtatorul nu trebuie sa efectueze nicio ajustare sau incarcare manuala. Daca este lasat insa in stare de repaos, dupa expirarea rezervei de energie (unele mecanisme pot functiona si pana la 10 zile) acesta se opreste de asemenea.

Avantaje: aceleasi ca si ceasurile mecanice doar ca nu trebuie sa fie intoarse.

Dezavantaje: scumpe, sensibile la praf si umiditate, isi pierde din precizie in timp, este recomandat sa fie pastrate intr-o cutie speciala cu rolul de a intoarce si a mentine in functiune ceasurile. 

3. Ceasurile cu quartz

Acestea sunt alimentate de o baterie care functioneaza pentru cativa ani, dupa care trebuie inlocuita. Acestea au o constructie mai simpla si chiar daca sunt in general mai precise, prezinta mai putin interes din partea pasionatilor de orologerie si mecanica fina. Totusi sunt cele mai bine vandute ceasuri barbatesti.

Avantaje: precizia, nu necesita prea multa intretinere, rezistente, au preturi accesibile.

Dezavantaje: mai putin silentioase, nu sunt suficient de „romantice”.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close