În preajma sărbătorilor pascale, vestea scumpirilor semnificative pentru iepurașii și ouăle de ciocolată a făcut înconjurul lumii, conform unui raport Bloomberg.
Cauza principală o reprezintă cotațiile în creștere la cacao, ingredientul de bază al ciocolatei. În ultimele trei luni, prețurile la cacao s-au dublat, atingând un record de 8.900 de dolari pe tonă la Bursa de la New York. Afecțiuni ale arborilor de cacao din vestul Africii și fenomene meteo extreme au redus producția, anticipând al treilea an consecutiv de deficit la nivel mondial.
Aceste scumpiri afectează prețurile ciocolatei înainte de Paștele. În Statele Unite, prețul mediu al ouălor de ciocolată a crescut cu 12% în ultimul an, iar în Marea Britanie, unele mărci celebre au înregistrat creșteri de până la 50%.
Aceste schimbări marchează doar începutul, deoarece majoritatea companiilor au achiziționat deja cacao la prețuri record pentru producția de dulciuri de Paște, dar și pentru alte sărbători viitoare.
Producătorii de ciocolată își ajustează prețurile în consecință, companii precum Lindt & Spruengli AG anunțând majorări în 2024 și 2025. În ciuda posibilității ca unele companii să dețină stocuri mai ieftine pentru producția viitoare, majorările de preț sunt inevitabile, iar majoritatea producătorilor optează pentru o creștere graduală pentru a evita șocarea consumatorilor
"Este într-adevăr scump", a declarat consilierul şcolar Isabel Cristina Brandao când a ales trei mărci private de ouă de ciocolată de la un magazin de dulciuri din Sao Paulo, potrivit bloomberg.com.