Antena 3 CNN Economic Oprim sau nu căldura când plecăm de acasă? Dar în camerele pe care nu le folosim?

Oprim sau nu căldura când plecăm de acasă? Dar în camerele pe care nu le folosim?

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:25 11 Noi 2024 Modificat la 17:33 11 Noi 2024
calorifer mana femeie termostat
Poți face economie semnificativă dacă oprești caloriferele din camerele nefolosite și închizi ușile acelor încăperi. Foto: Getty Images

Facturile la încălzire sunt în continuă creștere, iar în curând este foarte posibil că guvernanții să nu mai reînnoiască măsura de plafonare a prețului energiei și gazului. Mulți proprietari sunt îngrijorați de acest impact asupra bugetului lor și caută soluții pentru reducerea costurilor. Iar întrebarea care apare tot mai frecvent în ultima vreme: ”Oprim sau nu căldura când plecăm de acasă”?

Ei bine, dacă ai camere în casă pe care le folosești rar, poți face economie semnificativă dacă oprești caloriferele și închizi ușile acelor încăperi. Singurul dezavantaj potențial este riscul de a apărea umezeală, mai ales în camerele orientate spre nord. În aceste cazuri, economisirea de la încălzire ar putea fi anulată de costurile necesare pentru a remedia problemele de umiditate, scrie theradiatorcentre.com.

Ideal ar fi să pornești încălzirea din când în când pentru a preveni mirosurile neplăcute și, de asemenea, să aerisești periodic încăperea. 

Oprim sau nu caloriferele în camerele nefolosite?

Oprind caloriferele în camerele nefolosite și închizând ușile, vei economisi bani, deoarece apa din sistem nu va mai circula prin acele calorifere. Deși centrala va consuma aceeași cantitate de energie, aceasta va funcționa mai eficient, încălzind mai rapid restul casei și, prin urmare, consumând mai puțin gaz.

Care sunt dezavantajele opririi caloriferelor

Principalul dezavantaj al opririi caloriferelor în camerele nefolosite apare în cazurile de umiditate. Camerele orientate spre nord sunt mai predispuse la astfel de probleme, așadar poate fi mai avantajos să menții o temperatură minimă pentru a preveni formarea condensului și a mirosurilor neplăcute.

Dacă ai o setare pentru îngheț la robinetul caloriferului, o idee bună este să folosești această setare în loc de a închide complet caloriferul, pentru a evita înghețul conductelor în nopțile reci.

Oprim căldura când plecăm de acasă?

Când afară este extrem de frig, se crede adesea că lăsând centrala pornită la o temperatură scăzută toată ziua se reduc costurile. Însă, conform Energy Saving Trust, aceasta este o concepție greșită. De fiecare dată când încălzirea este pornită, o parte din căldură se pierde prin pereți și ferestre (în funcție de cât de bine este izolată casa). Cu cât folosești mai multă căldură, cu atât pierzi mai multă căldură.

Energy Saving Trust recomandă setarea unui interval orar în care să pornești încălzirea cu puțin timp înainte să ajungi acasă, astfel încât în locuință să fie o temperatură plăcută la sosire.

Când lucrezi de acasă

Dacă lucrezi de acasă, vei petrece probabil majoritatea timpului într-o singură cameră. O soluție eficientă ar fi oprirea caloriferelor din restul camerelor și instalarea unui calorifer electric în birou, neconectat la sistemul de încălzire centrală. Radiatoarele electrice moderne au timer și se pot conecta la sisteme smart home, astfel încât să încălzești doar camera pe care o folosești.

Seara, când încălzirea centrală încălzește restul casei, poți opri caloriferul din birou pentru a economisi energie și bani.

Așadar, putem să oprim căldura când plecăm de acasă, dacă programăm termostatul astfel încât, la întoarcere, să nu tremurăm până se încălzește. 

×
x close