Compania franceză Total a devenit primul mare grup petrolier care investeşte în dezvoltarea sectorului gazelor de şist din Marea Britanie, alocând 50 milioane de dolari pentru proiecte de explorare în estul Angliei, transmite Financial Times, conform Mediafax.
Total va plăti 1,6 milioane de dolari pentru a prelua 40% din drepturile comerciale la două licenţe de explorare în zona Gainsborough, un bazin geologic din Lincolnshire, în estul Angliei, unde se crede că ar exista zăcăminte semnificative de gaze.
Investiţia Total reprezintă un vot de încredere în dezvoltarea sectorului gazelor de şist în Marea Britanie, privită cu ambiţie de guvern, care speră să imite succesele reuşite de Statele Unite în ultimii ani.
Guvernul subliniază câştigurile economice uriaşe înregistrate de SUA datorită exploatării gazelor de şist. Preţurile la gaze naturale din Statele Unite sunt de patru ori mai mici decât în Europa, datorită creşterii semnificative a producţiei interne odată cu accesarea zăcămintelor de şist. Astfel, SUA a devenit exportator net de energie, consumatorii casnici şi industriali plătesc mai puţin, iar industria trece printr-o perioadă de revigorare alimentată cu gaze ieftine.
Se estimează că Marea Britanie ar putea avea rezerve de peste 36.000 miliarde metri cubi de gaze în depozite de şist. Materializarea a numai 10% din acest volum estimat ar reprezenta echivalentul necesarul de gaze al Marii Britanii pentru 51 de ani.
Astfel, Total va aloca 45 milioane de dolari pentru proiecte de explorare în cele două perimetre din estul Angliei.
Pentru a încuraja dezvoltarea industriei gazelor de şist, guvernul britanic a promis reduceri semnificative de taxe, dar şi beneficii importante comunităţilor locale care vor găzdui operaţiunile.
Exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică rămâne însă un procedeu controversat în Marea Britanie. Activiştii de mediu susţin că tehnologia poate contamina apele subterane. Extracţia gazelor de şist prin fracturare hidraulică a fost interzisă în Franţa.