În câteva zile, Guvernul va crește TVA-ul pentru mai multe produse și servicii.
Băuturile cu zahăr, dar și berea fără alcool vor avea un TVA de 19%.
Ceea ce înseamnă că o sticlă cu suc se va scumpi cu cu 10%. O sticlă la jumătate va fi 4,40, în loc de 4 lei. O bere fără alcool va fi aproape 4 lei, se va scumpi cu 35 de bani.
Cazarea la hotel va fi și ea mai scumpă. TVA-ul va crește de la 5% la 9%. Asta înseamnă că pentru o noapte de cazare vom 210 lei pe noapte, în loc de 200 de lei - 210 lei.
Masa la restaurant se va scumpi și ea pentru că va crește TVA de la 5 la 9%. Toate acestea vor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
De la 1 august creşte acciza pentru ţigări cu 31 de lei şi, astfel, un pachet de ţigări ar putea fi cu 60 de bani mai mult.
De anul viitor, va crește și impozitul pe case pentru că vom plăti impozitul în funcție de valoarea locuinței din grilă notarială și va fi actualizat în fiecare an. Dacă valoarea casei noastre va avea o valoare mai mare atunci vom plăti tot mai mult.
Concret, cine plătea pentru 2 camere, în sectorul 1 din Capitală, un impozit de 150 de lei. De la 1 ianuarie va plăti 240 de lei, o creștere de 60%.
Tot în pachetul fiscal sunt modificări de TVA și pentru apartamente.
Pentru locuințele care depășesc 120 de mp care valorează mai mult de 600.000 de lei, TVA-u va fi de 19%, în loc de 5% cât este acum. Asta înseamnă că un apartament de 140.000 de euro va fi mai scump cu 21.000 de euro.
Vor crește impozitele și pentru jocurile de noroc până la 40%. De exemplu, pentru un profit de până la 3000 de lei, veți plăti impozit de 10%, iar pe sumele ce depășesc 10.000 de lei, impozitul va fi de 40%. tot de anul viitor.
Toate aceste măsuri urmează să fie publicate de ministerul finanțelor în dezbatere publică pentru a fi aprobate de guvern.
Cu cât va crește prețul țigărilor
”În vederea respectării cerinței prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE și pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, se propune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, precum și adoptarea unui nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigarete ținând cont de necesitatea respectării legislației unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare și asigurarea predictibilității fiscale necesară sectorului.
Proiectul de ordonanță poate fi consultat AICI, iar Nota de fundamentare poate fi consultată AICI.
Ținând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru țigarete se determină pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și al accizei totale, precum și faptul că începând cu data 1 august 2022 va crește nivelul accizei totale pentru țigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru țigarete.
În ceea ce privește procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru țigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru țigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru țigarete prevăzut în anexa nr. 1”, se arată în în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.
Cresc accizele și la alcool, băuturi alcoolice și tutun încălzit
”Se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.
Ținând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creștere graduală a nivelului accizelor, precum și similitudinea dintre această categorie de produse și tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse.
Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce privește taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor și pentru lichidul care conține nicotină prin instituirea unui calendar de creștere graduală a accizei pentru acest produs”, se mai arata in proiect.