
Schimbările fiscale din ultimele luni au dus la închideri de companii, un val de concedieri colective sau chiar relocări în ţări cu taxe mai mici. Falimentele şi insolvenţele au crescut cu 20 la sută de la un an la altul, iar firmele nou înfiinţate sunt tot mai puţine. Acum vine un nou semnal de alarmă de la mediul de afaceri.
Impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii, va duce la noi scumpiri în lanţ şi chiar concedieri, în contextul în care unele firme au ajuns să plătească la stat mult mai mult faţă decât obţin din profit.
Peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajaţi în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri. Un studiu realizat de Tax Institute și ASE arată că statul ar putea colecta circa un miliard de euro.
„Din păcate, situația bugetară nu e deloc bună și ne așteptăm la noi măsuri, probabil după alegeri. Acest impozit pe care l-am analizat și prezentăm astăzi este unul din motivele acestor probleme.”, a declarat, la Antena 3 CNN, Gabriel Biriș, fondator The Tax Institute.
„Eu sper să se renunțe la taxele speciale pe care le-am văzut și sunt implementate de la sfârșitul de la începutul anului acesta, pentru că ar trebui să intrăm într-o normalitate în care avem un sistem fiscal care nu e bazat pe excepții și pe taxe speciale.”, spune Dragoș Anastasiu, Consilier onorific al Președintelui interimar al României, Ilie Bolojan.
Daniel Dăianu: „Oamenii de afaceri se plâng de orice”
Riscurile sunt majore: companii divizate pentru a reduce cifra de afaceri sub 50 de milioane de euro şi a evita taxa, migrarea unor companii în strănătate. Însă pot fi şi creşteri de preţuri pentru consumatorii finali sau concedieri.
„Trebuie să ne consultăm, trebuie să avem studii de impact, trebuie să discutăm despre efectele pe care o anumită decizie o va avea asupra încasărilor, asupra felului în care funcționează economia.Studiul Tex Institut nu face decât să ofere un instrument de politică publică care să vină în sprijinul Guvernului, în sprijinul Ministerului de Finanțe atunci când pregătește și implementează măsuri fiscale extrem de drastice.”, explică Adrian Măniuțiu, jurnalist și antreprenor .
„Oamenii de afaceri se plâng de orice, de oricare impozit, de orice schimbare în regimul, de regimul fiscal, așa cum cetățenii nu agreează o creștere de impozite. Nu se dorește așa ceva. Dar țara asta de unde să scoată, domnule, resurse, când ai un deficit de 9%? Din ce?”, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.
„Cred că trebuie de urgență să scăpăm de acest impozit pe cifra de afaceri, pentru că e foarte dăunător și nici nu strânge, nici nu colectăm atât de mulți bani cu el”, este de părere Radu Burnete, Director Executiv Confederația Concordia.
Impozitul minim pe cifra de afaceri se plătește trimestrial. Guvernul a explicat că măsura vizează creșterea contribuțiilor fiscale ale companiilor mari și asigurarea unui nivel minim de impozitare chiar și în cazul unor profituri reduse.