Partea bună este, însă, că pensiile românilor se vor majora de la începutul anului, această prevedere fiind o excepţie.
Noua lege a pensiilor intră în vigoare, de fapt, la 1 septembrie 2024, iar ca excepție, articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, potrivit economedia.ro.
Articolul respectiv din lege prevede că valoarea punctului de referință este 81 de lei și că în anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8 % și este de 2.032 lei.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu noua valoare a punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.153.
Citeşte şi: Pensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024
În cazul în care după recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.
Formula simplă de calcul, care le arată românilor câţi bani în plus vor primi la pensie în 2024
Pensionarii români îşi pot calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când intră în vigoare noua lege.
Iată cum se vor calcula noile pensii ale românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor.
Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.
Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.
Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.
Formula de calcul pentru pensie
VPR x numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.
După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.