Oficialul a susţinut recent că noua formulă de calcul a pensiilor se va face pe baza legii 127, precizând că aceasta este în lucru.
"Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127.
Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate, dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării", a declarat ministrul Marius Budăi, recent, potrivit digi24.ro.
Aşadar, încă se lucrează la o formulă de calcul a pensiilor românilor, iar recalcularea se va face după o lege mai veche, și nu după legea negociată prin PNRR, ce prevede reforma sistemului de pensii.
Citeşte şi: Cât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023
De asemenea, oficialul a criticat că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pe acest act normativ.
Este vorba despre legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea – nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
"Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze, pentru că nu numai noi, PSD, dar mulți specialiști, în special din casele teritoriale de pensii, au spus că este o lege bună.
Marius Budăi: "Sub nicio formă pensiile nu vor scădea"
Suntem în această situație din momentul în care PSD a intrat la guvernare în noiembrie 2021, chiar în programul de guvernare, a spus că analiza a plecat de la această decizie.
Ce pot să spun sigur este că atunci când o să avem analiza terminată, făcută și pe final cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, o să spun, pentru că am auzit tot felul de ipoteze lansate de oameni care n-au nicio legătură cu sistemul de pensii.
Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principală este rezolvarea inechităților din sistem", a susținut Marius Budăi, sâmbătă, la Antena 3 CNN.
La finalul anului trecut, în țara noastră erau înregistrați 4.787.920 de pensionari.
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).
Pe acelaşi subiect: Veste tristă pentru 1,8 milioane de români. Ce pensii vor avea cei născuţi după 1968
Peste 1,8 milioane de români născuţi după anul 1968 vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.
Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.
În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.
Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.
A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi