Instituţia financiară internaţională previzionează că inflaţia în regiunea sa de activitate – care acoperă aproximativ 40 de economii şi se întinde din Kazahstan în Ungaria şi Tunisia – a atins nivelul de vârf de 17,5% în octombrie şi a scăzut la 14,3% în martie.
Unele bănci centrale chiar au redus dobânzile, în urma înrăutăţirii perspectivelor economice, observă BERD, deşi presiunile asupra gospodăriilor sunt departe de a se fi încheiat.
"În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă", a declarat pentru Reuters economistul-şef al BERD, Beata Javorcik.
Cotaţiile gazelor în Europa rămân peste nivelul mediu din perioada 2017-2021 şi depăşesc preţul gazelor din SUA.
Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din regiunea de activitate a BERD "trăiesc de la un salariu la altul", conform unui studiu realizat în comun cu Banca Mondială, în perioada octombrie 2022-aprilie 2023, potrivit agerprs.ro.
Dacă îşi pierd principala sursă de venit, 59% dintre acele gospodării îşi vor putea acoperi cheltuielile de bază mai puţin de o lună.
La nivel guvernamental, bugetele din unele ţări sunt sub presiune din cauza datoriilor acumulate şi a majorării dobânzilor.
Deficitele depăşesc 5% din PIB în Ungaria, România, Ucraina, sudul şi estul Mediteranei.
BERD a confirmat că economia Ucrainei ar urma să înregistreze un avans de 1% anul acesta şi de 3% anul viitor, în timp ce PIB-ul Rusei se va contracta cu 1,5% în 2023, faţă de un declin de 3% previzionat în februarie, în urma preţului mai ridicat al petrolului şi a redirecţionării comerţului cu petrol către destinaţii alternative. Un avans de 1% este aşteptat în 2024.