Antena 3 CNN Economic Noi beneficii pentru pensionarii militari. Klaus Iohannis a promulgat legea

Noi beneficii pentru pensionarii militari. Klaus Iohannis a promulgat legea

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 13:10 05 Apr 2023 Modificat la 15:44 05 Apr 2023
pensie
Noi beneficii pentru pensionarii militari. Klaus Iohannis a promulgat legea Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, o lege care prevede că pensionarii militari pot primi taloanele de pensie şi în format electronic.

Taloanele de pensie în format electronic se pot primi la cerere, pe e-mail sau în contul online deschis de pensionari în portalul fiecărei case sectoriale.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea art. 67 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, care are ca obiect de reglementare instituirea posibilităţii transmiterii de către casele de pensii sectoriale, în funcţie de opţiunea pensionarului, a taloanelor de plată a drepturilor prevăzute de lege, la domiciliul sau la reşedinţa acestuia din România, precum şi, la cerere, în format electronic, pe e-mail sau în contul online deschis de către pensionari în portalul fiecărei case sectoriale.

Legea a fost adoptată pe 7 martie de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 276 de voturi "pentru", unul "împotrivă" și o abținere.

Citeşte şiUn pensionar militar a publicat talonul de pensie pe februarie 2023: "Să vedeți ce înseamnă o pensie specială"

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL și PSD.

Talonul de pensie electronic poate fi obţinut de orice pensionar român şi are nişte beneficii în plus, spre deosebire de celebrul talon mov.

În schimb, problema este că talonul de pensie electronic ajunge cam greu la pensionarii români. Mulţi nu ştiu de el, iar alţii nu prea se descurcă cu sistemul online.

Documentul, cunoscut drept talonul de pensie electronic, ar trebui să fie primul pas spre digitalizarea sistemului național de pensii. 

În plus, pensionarii care nu vor să mai aștepte poștasul acasă pot beneficia de un talon de pensie electronic.

Procedura de obţinere a talonului de pensie electronic este însă un pic greoaie, având în vedere că presupune cel puțin un drum la Casa de Pensii.

Paşii prin care pensionarii pot obţine talonul de pensie electronic

Pasul 1: Orice pensionar trebuie să aibă o adresă de mail validă, cu nume şi parolă.

Pasul 2: Ulterior, trebuie să acceseze site-ul Casei Naționale de Pensii pentru a-și deschide un cont online. Acolo completează un formular, iar site-ul îi generează o cerere.

Pasul 3: Cu cererea printată, pensionarul merge la Casa de Pensii, unde angajații instituţiei îi verifică documentele și îi activează contul. Tot acolo primesc o foaie cu opt instrucțiuni, pentru a putea accesa contul online.

Pasul 4: Pensionarul se întoarce acasă, iar pe mail va trebui să primească un link care este valabil 72 de ore. Odată accesat link-ul, sistemul îl va obliga să își seteze o parolă, apoi va primi o nouă cerere pe care pensionarul trebuie să o printeze, semneze, scaneze și să o introducă în platformă.

Pasul 5: Abia atunci va fi generat documentul de informare, cunoscut drept talonul de pensie electronic.

La sfârşitul anului trecut, peste 11.000 de pensionari au cerut să primească talonul de pensie electronic. 

În România, sunt peste cinci milioane de pensionari și doar jumătate dintre ei primesc banii pe card.

La ce foloseşte talonul de pensie electronic

Pensionarii care nu vor să mai aștepte poștasul acasă pot beneficia de un talon de pensie electronic.

Talonul electronic de pensie poate ţine loc vechiului talon de pensie și, în plus, conține un cod QR pe care pensionarul îl poate prezenta la medicul de familie, la spital sau în călătoriile cu trenul. 

În plus, pensionarii care nu vor să mai aștepte poștasul acasă pot beneficia de un talon de pensie electronic.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

×
Parteneri
x close