Antena 3 CNN Politică Ciucă anunţă măsuri pentru protejarea prosumatorilor: Parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare

Ciucă anunţă măsuri pentru protejarea prosumatorilor: Parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare

panouri fotovoltaice
Statul îi obligă pe prosumatori să își monteze unități de stocare a energiei până în 2027. Sursa foto: Arhivă Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2024   •   22:53

Nicolae Ciucă a comentat prevederile actuale care îi obligă pe prosumatori să investească suplimentar în capacități de stocare a energiei. Acest transfer al poverii financiare, spune liderul PNL, poate descuraja românii să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice.

În acest context, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă a spus că sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți.

"Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului - prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacități de stocare - va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice.

Câștigarea independenței energetice implică creșterea ponderii surselor regenerabile în producția națională, însă noile prevederi referitoare la achiziționarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces. Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor.

În prezent există - atât prin PNRR, cât și prin Fondul de Modernizare - proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, care includ și capacități de stocare. Ca prim-ministru, am facilitat finanțări europene pentru realizarea în țară a unor asemenea capacități. Conform solicitării președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor", a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook. 

Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului - prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Miercuri, 17 iulie 2024

Statul îi obligă pe prosumatori să își monteze unități de stocare a energiei până în 2027

Un amendament votat deja de plenul Parlamentului îi obligă pe cei care au instalații fotovoltaice de peste 10,8 kilowați să își monteze unități de stocare a energiei până în 2027. Decizia parlamentarilor a venit după ce sistemul național de energie, construit de prin anii 60, a început să aibă tot mai multe dezechilibre.

Cei care nu fac asta vor fi limitați la cantitatea de energie livrată în rețea, adică vor putea injecta în rețeaua națională doar trei kilowați, o cantitate mică, având în vedere că un prosumator poate să producă până la 2000 de kilowați pe lună.

Asta înseamnă că vor fi nevoiți să mai scoată din buzunar câteva mii de euro, după ce oricum au făcut o investiție mare pentru a-și pune panouri fotovoltaice.

Motivul invocat este că sistemul național nu mai face față energiei verzi, însă prosumatorii se revoltă și spun că atitudinea statului este una abuzivă.

Alexandru a investit peste 12.000 euro pentru a-și pune panouri fotovoltaice. Are o instalație de 10 kilowați care îi asigură consumul casei, iar surplusul de în rețea.Deși are panourile de 2 ani, încă nu și-a amortizat investiția. Asta pentru că încă primește facturi din urmă.

"Au venit facturi acum trei luni de zile, o factură de 4.000 și ceva de lei. Eu nu mi-am pus problema să fac bani. Eu mi-am pus problema să nu mai plătesc. E greu să iei de la ei bani", a spus, pentru Antena 3 CNN, Alexandru. 

Acum, el și alți zeci de mii de prosumatori trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și instala baterii de stocare.

"E asta, e o prostie, nu poate să te oblige. E deja ceva care am cumpărat, n-au ei cum să te oblice peste noapte să mai cumperi încă altceva", mai spune Alexandru. 

Întrebat despre acest demers, Dumitru Chisăliţă, expert în energie a spus:

"Consider că nu e normal pentru cei care și-au montat deja aceste panouri să vii şi să le dai acest termen. Nu de alta, dar eu a construit sau folosit echipamentele în conformitate cu legislația existentă", a spus Dumitru Chisăliţă. 

Legea prevede ca prosumatorii care au instalații între 3 și 200 de kilowați să își pună o baterie care să acopere 30% din putere, iar cei care au mai mult de 200 de kilowați să își monteze o baterie cu acoperire de 50% prețurile însă sunt destul de piperate.

"Prețurile, în general pornesc de la 2.000 euro în sus 200 și 400 de kilowați, acolo se specifică cel puțin 50% în acel moment prețurile pot să fie foarte mari 100-200.000 euro", spune Vasile Cristian, reprezentant firmă de baterii. 

"De câte ori ne lovim de o problemă, prima dată căutăm soluția fix în buzunarul persoanelor fizice și a micilor antreprenori", spune Albert Soare, reprezentant firmă de panouri. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close