Antena 3 CNN Economic Niciun gram de carne de pui şi niciun ou din Ucraina nu vor intra în România fără licență, dă asigurări ministrul Agriculturii

Niciun gram de carne de pui şi niciun ou din Ucraina nu vor intra în România fără licență, dă asigurări ministrul Agriculturii

gaini
Ouăle și carnea de pui nu vor mai fi importate la liber din Ucraina. FOTO Profimedia Images
de G.M.    |    10 Oct 2024   •   13:46

Niciun gram de carne de pui şi niciun ou din Ucraina nu vor intra pe teritoriul României pentru comercializare, dacă nu există licenţă de de import, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

"În momentul de faţă, în ordonanţa din ordonanţă se prevede că nu pot importa carne de pui şi ouă din Ucraina decât procesatorii români. În alte situaţii, cum sunt restaurantele, comerţul cu amănuntul, aceste importuri sunt interzise prin ordonanţă. (...) ANSVSA, inclusiv Vama, vor verifica aceste importuri. 

Deja s-a introdus în sistem că aceste importuri se fac doar pe bază de licenţă aprobată de către Ministerul Agriculturii. În cazul în care nu există licenţă, niciun gram de carne de pui şi niciun ou nu vor intra pe teritoriul României pentru comercializare, doar în procesare", a precizat ministrul Agriculturii, la târgul dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti, scrie Agerpres.

El a fost întrebat cum va reglementa situaţia în care un procesator nu va găsi materie primă suficientă pe piaţa românească şi va fi nevoit să importe ouă sau carne de pasăre din Ucraina, pentru a-şi continua business-urile.

"Ştim stocurile clare de ouă şi de carne de pasăre ale producătorilor români şi bineînţeles îi vom îndrepta către aceste societăţi. Mai mult de atât, la carnea de pui, România deţine un grad de autosuficienţă de peste 160%. Deci din punct de vedere al producţiei de carne de pui nu se pune problema. Şi în sectorul de ouă, la fel, România are un grad de autosuficienţă de peste 100%. (...) Nu le strică niciun business, pentru că ne dorim foarte mult ca materia primă produsă de fermierii români să fie integrată în procesare. Aşa cum este şi în ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial, în fişele de post intră inclusiv preţul de achiziţie a materiilor prime realizat în procesare. Nu afectează din punct de vedere financiar nicio societate comercială", a explicat ministrul Agriculturii.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care ouăle şi carnea de pasăre au fost incluse pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licenţă de import.
 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close