UPDATE 12.35 - Preşedintele Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că la discuţii vor fi făcute propuneri ca debutantul în învăţământ, care are studii superioare, să primească dublul salariului minim pe economie, salarizarea să nu depindă exclusiv de vechime şi cei care muncesc mai mult şi mai bine, să poată fi stimulaţi corespunzător, dintr-un fond de premiere, potrivit News.ro.
“Am lucrat pe mai multe variante de lege, că dacă stăm să ne gândim bine, este varianta 284 din perioada domnului Boc, pe urmă varianta doamnei Rovana Plumb, pe urmă numeroasele variante ale guvernului Cioloş. Acum, discutăm o nouă variantă, aşteptăm să vedem care e conţinutul acestei variante, care sunt salariile preconizate pentru sistemul de învăţământ universitar şi preuniversitar, în câte etape vor fi acordate creşteri salariale, dacă vor exista aceste creşteri”, a spus Marius Nistor, la intrarea în sediul Ministerului Muncii.
Preşedintele Federaţiei “Spiru Haret” a precizat că un profesor debutant are un salariu de aproximativ 1.500 de lei, iar cel care are peste 40 de ani vechime ajunge la 2.900, maxim 3.000 de lei.
----------------------------
Știrea inițială 08.53
Consultările pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară continuă joi când ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, se vor întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, potrivit Agerpres.ro.
Discuţiile pe marginea salarizării unitare au început luni, când au fost chemaţi la consultări reprezentanţi ai sindicatelor din ordine publică, şi au continuat marţi cu sindicatele din Sănătate.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că noua Lege a salarizării nu se va mai baza pe clase de salarizare, ci pe funcţii, grade şi gradaţii şi ar urma să fie adoptată până la 1 iulie, respectându-se o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei pentru patru ani.
"Legea este modificată faţă de varianta sau variantele mai bine zis care au tot fost tot prezentate publicului. Noi am fost foarte atenţi să nu ieşim din această anvelopă de 32 de miliarde de lei. Împreună cu Ministerul de Finanţe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată această lege, ieşeam la 31 de miliarde de lei, dar după discuţiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus faţă cât ne-am asumat. Legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcţii, grade şi gradaţii", a declarat Lia Olguţa Vasilescu în deschiderea şedinţei de Guvern.
Ministrul Muncii a precizat că "din 2018 cresc salariile în sistemul sanitar".
"Ei sunt primii care vor beneficia de această creştere salarială în totalitate. La ceilalţi urmează să se facă gradual în următorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispoziţia ordonatorului de credite, dar aceşti bani nu pot fi daţi decât în acord cu sindicatele. Rămânem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite, în aceste sporuri trebuie să intre obligatoriu acel voucher de vacanţă (...) şi două norme de masă însemnând salariul minim pe economie", a precizat Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a precizat că anvelopa de 32 de miliarde de lei prevăzută pentru creşterea salariilor bugetarilor va însemna, în medie, o creştere cu 56% în patru ani de zile.
Potrivit sursei citate, după consultările avute luni şi marţi cu reprezentanţii sindicatelor din apărare şi ordine publică şi cei din sănătate, vor urma noi negocieri, joi, cu sindicatele din Educaţie, iar vineri cu reprezentanţii federaţiilor din instituţiile de cultură, după care săptămâna viitoare şi cu alţi actori sociali.
Citiți și Guvernul, amenințat cu proteste și blocaj major: 10.000 de polițiști anunță că ies în stradă