Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a spuscă în situaţia adoptării monedei euro de către România, întrebarea care ar trebui să fie pusă este "când", nu "dacă".
Printre criteriile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro se numără şi păstrarea deficitului bugetar scăzut.
"Oamenii realizează în Europa că nu sunt doar beneficii de pe urma adoptării monedei euro, ci şi costuri", a spus Isărescu, la summitul "Bunei Guvernări".
"Acţiunile pregătitoare participării la zona euro constau în îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală (criteriile de la Maastricht): inflaţie şi dobânzi apropiate de cele ale ţărilor din zona euro, stabilitate a cursului de schimb, deficit şi datorie publică scăzute.
În plus, determinarea gradului de sustenabilitate a procesului de convergenţă este posibilă prin analiza unor indicatori de aliniere structurală (convergenţă reală), precum nivelul PIB pe locuitor, gradul de deschidere a economiei, structura economiei, finanţarea deficitului de cont curent, costul forţei de muncă, gradul de intermediere financiară etc. O altă cerinţă este continuarea procesului de preluare şi transpunere în legislaţia naţională a reglementărilor comunitare (convergenţa juridică)", se arată pe site-ul BNR.