Acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și cu Comisia Europeană (CE) se negociază în continuare și este esențial să continue, pentru că în actualul context internațional, generat de Grecia, și cel intern, dat de Codul Fiscal, solicită existența unui astfel de acord pentru România, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
"Credința mea este că negocierile vor continua și vom adânci toate problemele care sunt încă în discuție. (...) Noi trebuie să arătăm că nu mergem din șanț în șanț, în zig-zag. Ci că avem capacitatea să luăm măsuri graduale și să ținem o linie. Asta arată maturitate în politicile economice. Reacția noastră este imediată. Am și spus că pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem să reconsiderăm toată politica monetară ca să păstrăm un anumit echilibru al mixului", a explicat Isărescu, citat de
Agerpres. Guvernatorul BNR a mai declarat că discuțiile cu Comisia Europeană și cu Fondul Monetar Internațional trebuie să continue pentru că acordurile cu aceste instituții nu reprezintă doar ancore, ci și credibilitate pentru România.
Potrivit lui Mugur Isărescu, orice decizie politică în contradicție cu legitățile economice va fi plătită scump, prin costuri de finanțare mai mari și nu numai.
Potrivit Guvernatorului, provocarea în România nu constă doar în a menține deficitul sub 3% din PIB, dar este vorba de schimbarea de deficit de la un an la altul. "Nu sună deloc a seriozitate. Adică strângi economia și apoi îi dai drumul...o majorare brutală cu două puncte procentuale de la an la an pune problema de seriozitate", a precizat șeful BNR.