Explicaţia este aceea că statul nu poate veni cu ajutor pentru locuinţele care nu au poliția obligatorie PAD.
Asigurarea de locuinţă obligatorie (PAD) vine cu un cost de 10 euro sau 20 de euro anual pentru o locuinţă, iar despăgubirea în baza acestei asigurări este de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro pentru trei riscuri catastrofale în România, cutremure, inundaţii şi alunecări de teren.
Ce nu ştie multă lume este că fără o poliţă PAD, în cazul în care în România s-ar întâmpla unul dintre cele trei riscuri catastrofale, proprietarii nu pot beneficia nici de ajutor din partea statului, conform legii.
În România, numărul locuinţelor asigurate cu o poliţă de asigurare obligatorie deţin o pondere de 19% dintr-un fond locativ de circa 9,6 milioane la nivel naţional.
Citeşte şi: Păcăleala cu litere mici din poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Cum poţi să pierzi banii
Astfel, în condiţiile în care, de exemplu, un cutremur devastator precum cel din Turcia ar avea loc în România, proprietarii celor peste 7,7 milioane de locuinţe care nu au o asigurare PAD rămân şi fără ajutorul care ar fi putut veni din bugetul de stat sau local, potrivit Mediafax.
Cât costă asigurarea obligatorie PAD
Una pentru construcțiile din materiale mai rezistente, din beton de pildă, care costă 20 de euro pe an, deci aproximativ 100 de lei și se asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței.
Al doilea tip de poliță este pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici. În acest caz polița este 10 euro pe an, dar asigură numai 10.000 de euro.
Însă asigurarea obligatorie este doar primul pas. Pentru a fi despăgubiți pentru întreagă valoare a locuinței, este necesară o poliță de asigurare facultativă.
Vezi şi: Suma mică cu care îţi protejezi casa în caz de cutremur
Poliță facultativă acoperă riscurile de catastrofă precum inundații, alunecări de teren și cutremur peste limita poliței PAD, care este de doar 20.000 de euro.
De exemplu, dacă aveți o locuință de 100.000 de euro și încheiați asigurarea obligatorie PAD și una facultativă, aceasta din urmă vă acoperi riscurile de inundație, cutremur și alunecări de teren în limita a 80.000 de euro. Restul este acoperit de polița PAD.
Pentru clădirile cu risc seismic de grad 1, nu pot fi încheiate asigurări, nici obligatorii și nici facultative.
Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală. Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.
Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.