Ţara noastră nu poate păstra din producţia de ceapă pentru iarnă, în lipsa depozitelor, astfel că este nevoită să importe în extrasezon, ceea ce se răsfrânge în preţuri mai mari.
În plus, războiul din Ucraina, un important producător de legume, contribuie la creşterile de preţ, spun producătorii de legume. În prezent, un kilogram de ceapă se vinde între 8 şi 9,5 lei în marile reţele de retail, conform datelor de pe site-ul Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei.
"Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon", a afirmat Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable, producător de legume din Matca.
Citeşte şi: Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă pe piaţa românească | Petre Daea: "Nu este în regulă"
Președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România îi liniștește pe români şi spune că preţurile la ceapă vor începe să scadă în momentul în care ceapa românească va începe să apară pe piaţă.
"Pe măsură ce apare ceapă în România, o să scadă preţurile. Acum, ceapă care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari. Nu trebuie să ne facem griji, că preţul vă scădea odată ce va veni mai multă marfă în piaţă", a spus Teodor Birţ, preşedinte al Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România.