Antena 3 CNN Economic Modificări la vârsta de pensionare. S-a renunțat la pensionarea opțională la 70 de ani, dar a fost înlocuită cu altă prevedere

Modificări la vârsta de pensionare. S-a renunțat la pensionarea opțională la 70 de ani, dar a fost înlocuită cu altă prevedere

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 00:00 29 Iun 2023 Modificat la 08:57 29 Iun 2023
bani pensionari profimedia images
Modificări la vârsta de pensionare. S-a renunțat la pensionarea opțională la 70 de ani, dar a fost înlocuită cu altă prevedere | Legea a trecut de votul final Sursa foto: Profimedia Images

Este vorba despre proiectul de lege potrivit căruia bugetarilor le va fi interzis să mai cumuleze salariul cu pensia, se arată în proiectul de lege adoptat miercuri la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. 

Astfel, românii care cumulează pensia cu salariul vor avea la dispoziţie 30 de zile ca să opteze pentru un singur venit.

Legea care a fost aprobată cu 215 voturi "pentru", trei împotrivă și 49 de abțineri conține, însă, o serie de excepții.

Potrivit amendamentelor admise, sunt exceptate de la interdicție persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie, profesorii, persoanele angajate să aibă grijă de bătrâni, medicii și asistenții, preoții și artiștii, membrii Academiei Române și cei care lucrează în autorități autonome, cum ar fi BNR, ANRE, ASF și ANCOM.

Citeşte şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Acelaşi proiect de lege mai prevedea în forma inițială adoptată de Senat și introducerea opțiunii de a lucra până la 70 de ani, atât la stat, cât și la privat.

Măsura a fost scoasă de deputați şi va fi înlocuită cu o altă prevedere, respectiv doar posibilitatea menținerii în activitate cel mult trei ani peste vârsta standard de pensionare, însă numai cu acordul anual al angajatorului.

"Art. 10. – Articolul 517 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

2. Alineatul (2) se modifică si va avea următorul cuprins:

(2) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile calendaristice anterior împlinirii vârstei de 65 de ani, funcţionarul public poate continua activitatea în baza aceluiași raport de serviciu maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu acordul anual al conducătorului autorității sau instituţiei publice. 

Pe perioada în care este dispusă menţinerea în activitate pot fi aplicate dispoziţiile art. 378", se arată în lege.

Pentru a intra în vigoare, mai este nevoie acum ca proiectul să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

În prezent, pensia minimă este 1.200 lei, iar salariul minim pe economie a ajuns la aproximativ 1.860 lei. 

Aproximativ 1.000.000 de români primesc această pensie minimă lună de lună. 

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
x close