Ministrul Finanțelor a spus că până în prezent, prin sistemul E-Factura, au fost înregistrate peste 2,7 milioane de facturi.
"Avem o veste proastă pentru cei care credeau că ne va pica sistemul şi nu va merge sistemul şi modulul E-Factura", a spus Marcel Boloș.
Ministrul a reamintit că funcționează în paralel cu cele două sisteme: Sistemul de raportare a facturilor în modulul lor de factură electronică și opțiunea clasică de emitere a facturii și apoi raportarea acesteia.
Raportarea trebuie făcută în termen de cinci zile de la emiterea facturii, chiar și în cazul întreruperilor temporare ale sistemului.
Citeşte şi: Ministrul Finanţelor: "Anul 2024 este cu zero impozite şi taxe. Să fie clar"
"Neraportarea în sistemul nostru electronic, în modulul E-Factura, constituie contravenţie şi, după cum am mai precizat şi la sfârşitul anului trecut, pentru microîntreprinderi avem sancţiuni între 1.000 lei până la 2.500 lei. La întreprinderile mijlocii amenda este între 2.500 şi 5.000 lei şi la întreprinderile mari 5.000 de lei până la 10.000 de lei", a spus Marcel Boloş.
Conferinţă de presă susţinută de ministrul Finanţelor, Marcel BoloşConferinţă de presă susţinută de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş
Publicată de Marcel Boloș pe Luni, 8 ianuarie 2024
Totuşi multe dintre firmele din România nu sunt încă pregătite pentru implementarea sistemului, spun antreprenorii. Costurile reprezintă şi ele o problemă în plus.
În prima jumătate a anului, firmele au un termen de cinci zile, de la data emiterii facturii, în care să încarce documentul în sistemul E-Factură, urmând ca de la 1 iulie să fie acceptate doar facturile emise prin sistemul electronic al ANAF.
În primele trei luni, nerespectarea termenului nu va fi sancționată.
Ministrul Finanţelor a spus că doar în luna decembrie s-au desfășurat 1.789 de inspecții fiscale, generând constatări suplimentare în valoare de aproximativ 500 de milioane de lei.
Sistemul RO E-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relația business-to-business (B2B).
Trecerea definitivă la noul sistem electronic de transmitere va avea două etape.
În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.
De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.