Antena 3 CNN Economic Ministrul Muncii, despre scopul real al Legii pensiilor: „Nu este despre câţi bani obţinem în plus, ci despre echitate"

Ministrul Muncii, despre scopul real al Legii pensiilor: „Nu este despre câţi bani obţinem în plus, ci despre echitate"

Simona Bucura Oprescu
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    23 Aug 2024   •   22:41

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat care este, de fapt, scopul Legii pensiilor şi a subliniat că absolut toți pensionarii din România au de câștigat, inclusiv cei care sunt cu dizabilități, scrie Digi24. 

„Legea pensiilor nu este despre câți bani obținem în plus. Legea pensiilor este în primul rând despre echitate în sistemul public de pensii", a spus Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, care a reamintit că aproape 83% dintre pensionari vor avea o creștere a pensiei.

Noua lege a venit cu întărirea contributivității, a mai spus ministrul Muncii, care a explicat în continuare că „pentru nevăzători se menține cuantumul în plată, ca la toate celelalte categorii, iar, pe noua formulă, cei care vor deveni pensionari din septembrie, pe noua lege, prevede și pentru aceștia un punctaj suplimentar, de 0,5 puncte pe an, pentru cei care sunt în condiții de handicap grav, și 0,25 puncte pe an, cei care sunt în condiții de handicap accentuat".

Mai mult ea a explicat şi care este diferența dintre vechile legi care au avut stagii de cotizare de 10, de 11 ani şi noua Lege a pensiilor.

„Acum, stagiul de cotizare pentru aceștia este o treime din stagiul complet de cotizare, adică 15 ani. Am venit cu acest punctaj suplimentar care reprezintă o formă de recunoaștere a demnității în muncă a acestor persoane", a mai spus Simona Bucura Oprescu, concluzionând că „absolut toate pensiile din România, inclusiv cele ale persoanelor cu grad de handicap, vor fi majorate pentru partea contributivă". 

Nicolae Ciucă o acuză pe ministra Muncii de la PSD pentru scandalul recalculării pensiilor

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, spune despre controversele privind recalcularea pensiilor că au apărut din cauza comunicării defectuoase a Ministerului Muncii și a dat asigurări că „toţi cei care au lucrat în mină îşi vor păstra pensiile în plată, la cuantumul cel mai avantajos.”

Ciucă spune că noua lege a pensiilor este „o lege construită pentru eliminarea inechităţilor, dar care, zilele acestea, a stârnit mai multe controverse, din cauza comunicării defectuoase a Ministerului Muncii”.

Liderul PNL a mai precizat că nu există varianta în care cei care au lucrat în mină vor primi pensii mai mici.

 ”Trebuie să fim foarte clari: nimeni nu va avea pensia scăzută. S-a spus că pensiile minerilor sunt recalculate greşit şi că aceştia vor avea de pierdut la pensie. Lucrurile nu stau aşa. Toţi cei care au lucrat în mină îşi vor păstra pensiile în plată, la cuantumul cel mai avantajos”, a dat asigurări preşedintele PNL.

Ciucă a mai afirmat că, „în ultimii aproape 5 ani, de când PNL este la guvernare, pensiile au crescut cu 60%”.

De asemenea, președintele PNL a mai dat asigurări că pensiile vor fi majorate în continuare.

”Vom continua să le majorăm. Seniorii României merită grijă şi respect, pentru toată munca depusă la construcţia României de astăzi”, mai completează Ciucă.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close