Antena 3 CNN Economic Ministrul Mediului se plânge că multe magazine nu respectă SGR: „Garda de Mediu și Protecția Consumatorilor le vor identifica”

Ministrul Mediului se plânge că multe magazine nu respectă SGR: „Garda de Mediu și Protecția Consumatorilor le vor identifica”

mircea fechet
Mircea Fechet a precizat că rezultatele sistemului de garanţie-returnare SGR sunt pozitive. FOTO: Inquam Photos/ George Călin
de Bianca Chirilă    |    19 Aug 2024   •   17:16

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, după după vizitarea centrului de numărare RetuRO SGR de la Craiova, că sunt magazine care astăzi, la pt luni distanţă de la lansarea sistemului SGR, pur şi simplu refuză, deşi legea îi obligă, să preia ambalajele de la oameni, el anunţând că i-a rugat pe colegii de la Garda de Mediu şi Protecţia Consumatorilor să identifice acele puncte de colectare care nu respectă legea.

Ministrul Mediului a precizat că rezultatele sistemului de garanţie-returnare SGR sunt pozitive.

„Dacă ne uităm la cifre, şi aşa cum s-a spus, am depăşit 1,3 miliarde, la sfârşitul lunii iulie, o să atingem în curând şi cel de-al doilea miliard, ceea ce înseamnă foarte mult pentru mediu, la fel cum înseamnă foarte mult şi pentru mediul de afaceri şi locurile de muncă. Faptul că astăzi ne aflăm la Dolj şi deschidem cel de-al şaselea centru de sortare şi de numărare e o dovadă în acest sens”, a spus ministrul.

Mircea Fechet a precizat că numai echipamentele de aici au costat peste șase milioane de euro şi, în plus, s-au înfiinţat 120 de locuri de muncă verzi pentru oamenii din localităţile învecinate.

„Cu toţii vedem că ţara noastră e mai curată de la o zi la alta şi asta ar putea să însemne faptul că sistemul de garanţie-returnare merge aşa cum trebuie”, a precizat ministrul.

Fechet s-a declarat nemulţumit de unele aspecte ale sistemului care nu funcţionează.

„Mă simt dator să spun că încă mai sunt lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţim. Sunt de multe ori cozi nejustificat de mari la acele aparate de colectare, sunt magazine care astăzi, la opt luni distanţă de la lansarea sistemului SGR, pur şi simplu refuză, deşi legea îi obligă, să preia ambalajele de la oameni. Din acest motiv, am rugat colegii din minister, de la Garda de Mediu şi Protecţia Consumatorilor, să identifice acele puncte de colectare care nu respectă legea. E un întreg ansamblu care nu funcţionează în lipsa participării unui actor din acest întreg ecosistem”, a explicat Mircea Fechet.

El a precizat că sistemul SGR creşte de la o lună la alta şi cu siguranţă în această toamnă vor anunţa şi cifra de două miliarde de ambajale reciclate.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close