2.19 miliarde de euro - aceasta este suma pe care țara noastra va trebui să o absoarbă din fonduri europene în 2020, pentru a evita riscul de decomitere, susține noul ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș.
Prezent la o întâlnire cu presa, Boloș a precizat că a avut "discuţii cu şefii autorităţilor de management şi targeturile le definitivăm în cursul lunii ianuarie, la care se adaugă pachetul de măsuri pe care îl gândim pentru ca să asigurăm implementarea proiectelor", dar la prima vedere, concluzia e clară: "Minimum trebuie să fie 2,193 miliarde euro pentru a evita riscul de decomitere".
Oficialul MFE nu a exclus întârzierile sau blocajele, dar sensul trebuie să se schimbe: "Să nu fim tot timpul reactivi, să fim proactivi". ''Nu spun că nu vor fi proiecte care vor fi în întârziere sau blocate din diverse motive, dar regulile generale ale bunei implementări să le avem stabilite de la începutul anului şi să ne preocupăm de implementarea proiectelor în cursul anului , a subliniat Boloş.
Ministrul Fondurilor Europene a făcut referire și la problemele pe care le-a găsit în minister: riscul de decomitere. "La preluare, am avut pe documente 557 de milioane de euro risc de decomitere pe toate programele POR (Programul Operațional Regional), POC (Programul Operațional Competitivitate), POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), POCA (Programul Operațional Capacitate Administrativă) și POAD (Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), a subliniat Boloș, care a precizat că România va închide anul cu 850 de milioane de euro, potrivit ultimei declarații trimise la Bruxelles.
Conform lui Boloș, cel mai delicat subiect este cel legat de diferența uriașă între gradul de finanțare - 98% și gradul de absorbție de 35%, cu tot ce va închide până la finalul acestui an.
"E un decalaj foarte mare între contractare și implementare pe proiecte. Zona de infrastructură de apă și canalizare e cea mai întârziată. În 3 ani au fost 10 aplicații de finanțare. Calculați și dumneavoastră care e media pe an. Pentru 2020 avem 23 de aplicații de finanțare în valoare de 4 miliarde de euro", a subliniat acesta.