Antena 3 CNN Economic Burduja: Primele foraje în Neptun Deep ar putea avea loc până la finalul acestui an

Burduja: Primele foraje în Neptun Deep ar putea avea loc până la finalul acestui an

Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   22:21

Ministrul Energiei anunţă că proiectul Neptun Deep este în grafic. Dacă totul decurge conform planului, primele foraje ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

„Proiectul Neptun Deep este în grafic. Atât Romgaz, cât şi OMV Petrom, au depus toate eforturile necesare pentru a obţine aprobările, pentru a putea face contractele. Din datele pe care le avem, practic, aproape toate contractele sunt semnate în acest moment şi ne dorim să avem primele foraje acolo până la finalul acestui an, dacă toate lucrurile merg aşa cum trebuie”, a precizat Sebastian Burduja.

Acesta a menţionat, în conferinţa de presă de bilanţ, după un an de mandat, şi alte proiecte majore din programul nuclear al Ministerului Energiei, respectiv construirea Unităţilor 3 şi 4 la Centrala Nucleară Cernavodă.

„Vezi vedea foarte curând veşti bune legate de acestea de la Comisia Europeană. Apoi vorbim de depunerea unei oferte de către un consorţiu care s-a format pentru Unităţile 3 şi 4 (...) Acest consorţiu a depus o ofertă, ea este în analiză şi există o etapă de negociere a termenilor finali. Ne dorim să ducem procedura la sfârşit într-un termen cât mai scurt”, a subliniat ministrul Energiei.

În ceea ce priveşte retehnologizarea Unităţii 1, Burduja a anunţat că s-a semnat contractul de project management, urmând ca în 6-8 luni să fie semnat contractul mare, iar calendarul pentru modernizare/retehnologizare este în 2027-2029.

Burduja: Din 2027, România va fi numărul 1 ca producător de gaze în Europa, datorită Neptun Deep

România va fi producătorul numărul 1 de gaze din Europa, din 2027, datorită proiectului Neptun Deep, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

„Din 2027 România va fi, datorită Neptun Deep, numărul unu ca producător de gaze în Europa. Sunt mândru că o companie majoritar deţinută de stat, Romgaz, a jucat un rol esenţial în acest proiect, l-a avansat şi a luat decizia curajoasă să facă o investiţie de un miliard de dolari, iniţial cota Exxon, şi să intre în proiect.

Cred că este pe o cale fără întoarcere, date fiind investiţiile deja făcute în proiect şi aproape 90% dintre contracte deja semnate”, a declarat ministrul la finalul lunii mai.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Michelle Obama, singura în măsură să îl învingă pe Trump - sondaj
x close