Antena 3 CNN Economic Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: În România se lucrează acum la o rachetă care să aducă ploaia

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: În România se lucrează acum la o rachetă care să aducă ploaia

GettyImages-133415742
Florin Barbu spune că Ministerul Economiei lucrează deja la o rachetă pentru însămânţarea de nori. Sursa foto: Gettyimages
de Milena Niță    |    20 Aug 2024   •   14:06

În România se lucrează acum la o rachetă care să aducă ploaia, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu, marţi, la conferinţa România inteligentă, după ce oficialul a anunţat că a oprit lansarea rachetelor antigrindină în zona Prahova, la cererea fermierilor.

Ministerul Economiei lucrează deja la o rachetă pentru însămânțarea de nori, lucru care se poate face numai în perioada de toamnă și de primăvară, a mai precizat Barbu.

Tot el a spus că, prin ordin de ministru, a oprit lansarea rachetelor antigrindină în zona Prahova, după ce majoritatea fermierilor de acolo i-au cerut acest lucru, pe motiv că din această cauză nu ar mai ploua.

„Am luat o decizie într-o anumită zonă, pentru că în zona Prahova, din cele 119.000 de hectare care erau acoperite cu acest sistem de anti-grindină, fermierii au venit cu semnături pe aproape 100.000 de hectare. 

Am luat această decizie printr-un ordin de ministru (ei şi-au asumat răspunderea că nu vor să fie protejați cu sistem antigrindină - n.r.).

Sigur, acest ordin pe care l-am dat a fost pentru că am vrut să iau această presiune, să vedem dacă lucrurile intră într-o normalitate.

Vă spun sincer că în perioada aceea, într-o săptămână jumătate, în Prahova chiar a plouat peste 150 l/mp. 

Dar lucrurile trebuie să intre într-o normalitate și vă spun sincer că sistemul de antigrindină este unul bun și investițiile în sistemul antigrindină vor continua. 

Dar voi lua o decizie radicală, pentru că voi face un studiu și împreună și cu ANMH încercăm să lansăm aceste rachete. 

Bineînțeles că deja Ministerul Economiei lucrează și la o rachetă pentru însămânțare de nori, lucru care se poate face decât în perioada de toamnă și de primăvară. 

Degeaba spun anumiți specialiști că pe perioada de vară, cum au fost cinci zile cu peste 40 de grade, poți să însămânțezi cu orice rachetă, că ploaia n-are cum să vină, dar în perioadele de toamnă și de primăvară putem crește capacitatea și deficitul în sol, prin însămânțarea acestora şi să scădem deficitul”, a explicat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, marţi, la conferinţa România inteligentă, organizată de Antena 3 CNN.

Fermierii din Prahova care au cerut sistarea rachetelor antigrindină susțineau că sistemul românesc a fost construit fără consultarea lor, fără respectarea recomandărilor Organizației Mondiale de Meteorologie, fără proiectarea unui sistem adecvat de monitorizare a rezultatelor și de evaluare a eficacității și fără realizarea unui studiu de impact cu privire la poluare.

 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close