Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți seară, în emisiunea În Fața Națiunii de la Antena 3 CNN, că a urgentat plata subvenției pe suprafață, iar despăgubirile vor fi plătite în anul fiscal curent. În acest moment, în România sunt afectate de secetă 2 milioane de hectare de culturi.
„Am schimbat de urgență ordinul privind plata pe suprafață atunci când sunt calamități în România și practic am luat decizia ca fiecare hectar calamitat 100% să primească o subvenție fixă, o despăgubire fixă de 200 euro. Lucrul acesta s-a întâmplat și este fără precedent în România, pentru că este prima oară când despăgubirile vor fi plătite în același an fiscal.
Practic, vă dau un exemplu: dacă în anul 2022 au fost calamitate 1.000.000 de hectare, ele au fost achitate în anul fiscal următor. În luna mai 2023, am luat decizia aceasta împreună cu premierul Marcel Ciolacu. Sumele au fost discutate la Ministerul de Finanțe. Am urgentat ca până pe 15 septembrie să fie încheiate toate procesele verbale de calamități, atât la culturile de primăvară și de toamnă și până la sămânțare. Vom asigura acești bani pentru fermieri”, a anunțat Florin Barbu, în emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN.
Ministrul Agriculturii spune că a urgentat și plata subvenției pe suprafață.
„Complementar, am urgentat și plata subvenției pe suprafață, care va începe în 16 octombrie. Practic, ne dorim foarte mult să asigurăm aceste sume de bani pentru ca fermierii să poată avea acești bani pentru însămânțarea culturilor de toamnă. Toate aceste lucruri le-am constituit printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, lucrul acesta s-a și întâmplat. În momentul de față, sunt depuse cereri de aproape 1,6 milioane de hectare, vorbim de culturile de primăvară”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Florin Barbu spune că 2 milioane de hectare sunt afectate de secetă, în contextul în care în România se cultivă anual 7 milioane de hectare.
„Avem și pentru culturile de toamnă, unde sunt procese verbale încheiate de situații de urgență din teritoriu, aproape 400.000 de hectare. În total, în momentul de față, cred că așa cum am estimat de prima dată, suprafața afectată de secetă în România, la culturile de toamnă și de primăvară sunt undeva la 2 milioane de hectare”, a mai spus Barbu.
În România, 2,7 milioane de hectare se pot iriga. „Celelalte suprafețe nu sunt în sistem irigat și de aceea noi ca și Guvern, trebuie să intervenim de urgență, pe lângă despăgubirile pe care le vom da și subvențiile la timp, astfel încât să poată demara lucrările de toamnă de însămânțare”, a mai explicat ministrul.