Antena 3 CNN Economic Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: ”Urmează trei luni complicate!”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: ”Urmează trei luni complicate!”

Ministrul Finanțelor trage un nou semnal de alarma si anunță ca urmează alte câteva luni complicate pentru români. Demnitarul pune această problemă pe seama creșterii prețului la gaze naturale și energie.

adrian caciu
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Laura Dinu    |    21 Apr 2022   •   13:05

”Am anticipat și la începutul anului cu privire la consecințele inflației asupra puterii de cumpărare, de aceea s-a venit atunci cu pachetul social dar și în programul de guvernare s-a venit cu o serie de programe de stimulare a producției interne și continuăm anticipând și adaptând continuu la ceea ce este necesar pentru România.

Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare,  puseul inflaționist care are la bază ceea ce s-a și spus, criza prețurilor la energie, efectele conflictului asupra fluxurilor mondiale de comerț cu petrol, adică creșterea prețului la combustibil, pe de altă parte distorsionarea unor fluxuri sau lanțuri de aprovizionare pe zona alimentară, ele împreună au creat acest puseu inflaționist”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu

Ministrul spune că inflația are o componentă mare importată și că România trebuie să își reducă dependența de importuri.

„Toată Europa trebuie să se adapteze și trebuie o ofertă internă mai mare, inclusiv la energie”, a spus Câciu.

Ministrul Finanțelor s-a arătat însă încrezător că datoria publică nu va trece în acest an de pragul de 50% din PIB, situându-se la nivelul prevăzut de 49,8% din PIB.

„Pe prognozele care sunt acum și pe cale care vor apărea săptămâna viitoare, datoria va fi sub 50% din PIB”, a spus Câciu, la finalul ședinței de Guvern. „Ceea ce vedem este conjunctural și se raportează la PIB-ul anului trecut. Să nu uităm că economia funcționează în prezent și în viitor. Raportată la trecut poate produce interpretări”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Adrian Câciu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close