Antena 3 CNN Economic Pensiile care vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Anunțul Ministerului Muncii pentru pensionari

Pensiile care vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Anunțul Ministerului Muncii pentru pensionari

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 12:00 22 Ian 2024 Modificat la 12:00 22 Ian 2024
bani pensie
Pensiile care vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Anunțul Minsiterul Muncii pentru pensionari Sursa foto: Getty Images / Kasto80

”Precizări importante legate de impozitarea pensiilor

Având în vedere unele materiale de presă care furnizează date inexacte legate de pensii, facem următoarele precizări:  

1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei. 

2. Schimbări au apărut în privința pensiilor se serviciu calculate în baza unor legi speciale. 

Citește și: Casa de Pensii, anunţ pentru românii cu pensii sub 2.000 de lei. Ce impozit se aplică în funcţie de venit, din acest an 

Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată.  

Sunt două plafoane: 

- 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.  

- 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat”, scriu reprezentanții Ministerului Muncii.

???????̆?? ?????????? ?????? ?? ??????????? ????????? Având în vedere unele materiale de presă care furnizează date...

Publicată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe Sâmbătă, 20 ianuarie 2024

Vezi și: Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia, explicată de șeful Casei de Pensii: "O să adunăm și acele puncte de stabilitate"

Românii vor plăti mai puțin la pensia de stat și mai mult la cea privată

Românii vor plăti din acest an mai mulţi bani la pensia de la pilonul 2, iar la pensia de stat vor ajunge sume mai mici.

Pentru angajat, creşterea contribuţiei din 2024 nu înseamnă că va plăti mai mult, pentru că va scădea contribuția la pilonul 1 - bani care se duc la buget pentru plata pensiilor de stat de acum, în timp ce banii din pilonul 2 se acumulează în conturile celor care contribuie.

De altfel, contribuțiile totale au crescut constant în ultimii ani. Pilonul 2 a ajuns la un total de 117 miliarde de lei, active nete în administrare, conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Un sfert reprezintă însă câștigul, pentru că banii aceștia sunt investiți de administratori pentru a produce câștig. În mare parte, investițiile sunt în instrumente cu un grad scăzut de risc, cum ar fi titlurile de stat.

Cu toate acestea, ne putem aștepta și la scăderi, nu doar la creșteri ale câștigului. Pilonul 2 este în strânsă legătura cu evoluția economiei în general. 

Din 2024, contribuția plătită de angajaţi din salariul brut crește cu un procent pentru pensia privată de la pilonul 2, adică de la 3,75% până la 4,75%.

În timp ce contribuțiile pentru pilonul 2 cresc, cele pentru pilonul 1 scad, adică se acumulează mai puțini bani la bugetul public de pensii, în condițiile în care oficialii au anunțat o majorare a pensiilor de stat în plată medie de 40%, din toamnă, potrivit stirileprotv.ro.

De ce cresc contribuţiile la pilonul 2 de pensii

Pentru a respecta angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), autoritățile de la noi au stabilit, printr-o ordonanță apărută în 2022, majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, din 2024, cu un procent, respectiv până la 4,75%. 

Potrivit unor precizări ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cota de contribuţie la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul 2) este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice angajate sau pentru care există obligaţia plăţii acestei contribuţii.

În cazul participanţilor la Pilonul II, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, potrivit CNPP, se utilizează un indice de corecţie de 0,81.

Citește și: Pensionarii care vor trebui să depună de două ori pe an un document pentru a nu pierde pensia

CNPP subliniază faptul că persoanele fizice care au venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza contractelor de muncă şi lucrează în construcţii, agricultură și industrie alimentară:

- sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv;

- pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat;

- pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.

Nerespectarea termenelor asumate prin PNRR generează întârzieri în implementarea acestuia, ceea ce se reflectă, de fapt, asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României, potrivit avocatnet.ro.

×
Etichete: Ministerul Muncii
x close