
Decizia ministerului Dezvoltării de a desființa Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a înfuriat sindicatele din administrația publică. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a acuzat, luni, într-un comunicat că ANL este ținta unei „distrugeri calculate” în beneficiul unor „grupuri politice şi economice”. Sindicatele susțin că ANL este o instituție performantă, care se finanțează singură, nu o „povară bugetară”. Reacția sindicatelor vine după ce ministrul Cseke Attil a anunțat că va desființa 512 posturi din subordinea ministerului Dezvoltării și două instituții, ANL și Institutul Naţional de Administraţie (INA).
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a denunțat desființarea ANL drept una „abuzivă cu mize politice şi economice ascunse”.
„Sub pretextul unei "eficientizări" care nu are temei juridic sau financiar, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunţă, cu grabă suspectă, desfiinţarea ANL. Fără organizarea unei consultări reale, fără transparenţă, fără justificări sau analize corecte. Acest demers nu ţine cont de faptul că ANL NU este o povară bugetară, fiind o instituţie care se finanţează singură şi nu pune presiune asupra contribuabilului român”, se arată în comunicatul FNSA.
„ANL este o instituţie simplă şi eficientă”
Sindicatele susțin că sute de proiecte aflate în derulare vor fi oprite, după decizia Ministerului Dezvoltării.
„În schimb, cetăţenii vor resimţi, la scurt timp după ce acest demers se va finaliza, efectele negative ale blocajului, haosului şi abandonului sutelor de proiecte aflate în derulare - peste 6.300 de case în construcţie şi cererile pentru peste 14.000 de locuinţe noi.
Programele ANL construiesc mai ieftin, mai repede şi cu mai multă transparenţă decât orice altă entitate din subordinea Ministerului Dezvoltării. Dar această productivitate reală, alături de independenţa instituţiei şi de fondurile acumulate, provoacă iritare şi stârneşte dorinţele clasei politice de a controla resursele instituţiei. Acum, acele fonduri, acea independenţă şi capacitatea ANL de a acţiona pentru comunităţi - NU pentru clientela politică - sunt vizate”, a precizat FNSA în comunicatul citat.
FNSA consideră că de fapt Ministerul urmărește preluarea fondurilor ANL, resurse din chirii, vânzări şi propriile depozite.
„Toate acestea vor merge la minister pentru a fi "cheltuite" fără nicio garanţie că vor fi folosite în continuare în beneficiul tinerilor sau comunităţilor. ANL este o instituţie simplă şi eficientă. În loc să fie susţinută, urmează a fi desfiinţată, desi abordează şi încearcă să rezolve una dintre problemele cele mai presante ale societăţii: accesul la locuinţe. Cerem încetarea imediată a acestei decizii iraţionale, suspecte şi abuzive!”, au transmis sindicatele.
Ministerul Dezvoltării desființează 512 posturi
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat în urmă cu două săptămâni că va reduce peste 500 de posturi, inclusiv de conducere, iar două dintre instituţiile subordonate, ANL și INA; vor fi desfiinţate, atribuţiile urmând să fie preluate de minister. El a explicat că astfel se va face o economie de 22,6 milioane de lei anual.
„Prin această măsură reducem personalul cu peste 16%, tăiem 512 posturi, din care 74 sunt ocupate, desfiinţăm inclusiv 21 de posturi de conducere şi reducem Consiliile de Administraţie cu două treimi”, a spus Cseke Attila.
El a arătat că, de la 966 de posturi, cât are în prezent Ministerul Dezvoltării, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA), două dintre cele şase instituţii publice aflate în subordinea ministerului, vor rămâne doar la 808 posturi. În Consiliile de Administraţie ale ANL, CNI şi ANCPI sunt în total 27 de posturi, iar acest număr se va reduce la 10.