Crescătorii de oi îşi freacă deja mâinile de bucurie. Mielul românesc va ajunge la export, la un preţ mult mai mare decât cel din ţara noastră. Circa 90% dintre ovinele crescute în România vor ajunge pe pieţele din Grecia şi Arabia Saudită.
Piaţa de export este mai profitabilă, iar comenzile nu vor întârzia să apară, spun ciobanii, care adaugă că peţul cărnii ajunge la 25-30 lei pe kilogram.
Mieii se vând la export în viu, iar anul acesta, kilogramul este mai scump cu până la 50% decât anul trecut.
"În Grecia, merge în Arabia Saudită, în Siria, am tot vândut. Puţin pe piaţa românească, pentru că nu îi vinzi pe toţi şi îi strici, aşa vine un TIR - două, i-ai încărcat, au plecat cu ei şi s-au dus", spune Ion Cioacă, proprietarul unei stâne.
Ciobanii spun că preţul mai mare de anul acesta pentru export este justificat, având în vedere seceta din vara trecută şi costurile ridicate de îngrijire ale animalelor.
Carnea de miel pentru Paşte va fi mai scumpă anul acesta şi în pieţele noastre. Crescătorii estimează un preţ de până la 30 de lei pe kilogram.
Vezi motivul surprinzător pentru care carnea de miel va fi mai scumpă în acest anMielul se scumpeşte de Paşte, dar românii sunt inventivi. Ce vor pune pe masă de sărbătoare