Înca un an în care românii vor mânca, de sărbatori, produse tradiţionale, dar cu porc din import. Focarele de pestă porcină care încă mai sunt în ţara noastră și prețurile mari pentru materia prima autohtonă duc la această situație. Chiar şi aşa, cererea este foarte mare, spun producătorii.
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, creşte şi cererea de mezeluri. Fabrica de la Gheorgheni lucrează la capacitate maximă pentru a face faţă solicitărilor, atât din ţară, cât şi din străinătate.
Biro Klara, director de producție: Sunt foarte multe comenzi, de specialități cum ar fi șunca afumată. Deja am produs două tone pentru Crăciun. Cei mai căutați sunt cârnații secuiești la metru.
Doar că anul acesta, mezelurile vor fi mai scumpe, spun producătorii.
Balint Levente, manager: Din 2019, aducem din Ungaria fiindă aici în România problema nu este că nu sunt carcase de porc, ci că nu au ștampilă ovală, ceea ce înseamnă cu nu putem să exportăm produsele noastre finite
Kovacs Zoltan, director general: După ridicarea subvenției de anul trecut, 10% din 32%, lunar am pierdut 350.000 lei. Și la curentul electric va fi ridicată subvenția. Este al cincilea an când suntem nevoiți să aducem carcasa de porc din străinătate, din cauza pestei porcine. Viitorul e în ceață, nu știu ce se va întâmpla.
O altă problemă este importul cărnii de cal, pentru că, în ţară, crescătorii de animale nu îşi inregistrează caii, iar astfel, carnea nu se poate prelucra legal.