România este una dintre puținele țări din Europa care are un sistem ce permite șoferilor să obțină un preț mai bun pentru RCA, dacă ofertele din piață depășesc un anumit nivel. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a actualizat sistemul de calcul al prețului penturu asigurări.
La propunerea Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) și pentru a actualiza legislația, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat schimbări ale sistemului.
Zeci de mii de români au apelat deja la sistemul asiguratului cu risc ridicat pentru a obține un preț mai bun pentru polița RCA.
Concret, șoferii pot apela la BAAR pentru a fi repartizați către un asigurător care să le vândă RCA la un anumit preț, dacă se îndeplinesc următoarele condiții:
-Există cel putin 3 oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate primite de la asigurători RCA diferiți.
-Ofertele sunt calculate pentru perioade de asigurare de 12 luni.
-Toate primele de asigurare din ofertele primite, sunt mai mari, la data formulării respectivelor oferte, decât tariful de referinta pentru vehicul X.
Practic aceste lucruri rămân în aceleaşi condiţii, dar se schimbă, însă, regulile în ceea ce privește stabilirea prețului la care urmează să fie achiziționat RCA de către clientul cu risc ridicat.
"Astfel, dacă anterior datei de 12.12.2022, alocarea asiguratului cu risc ridicat se făcea la un tarif calculat conform formulei “: Tariful de referință la care se încadrează X36%, în prezent alocarea se face de către BAAR împreună cu un tarif recomandat calculat după o altă formulă, în care ponderea tarifului de referință este mai mică.
Formula este următoarea: Pr= [Tr+(P1+P2+P3):3]: 2
Pr- Prima de asigurare recomandată.
Tr- Tariful de referință la care se încadrează solicitantul.
P1,P2,P3- Cele mai mici trei prime nete de comisionul de vânzare primite de solicitant din piață (prima totală- comisionul plătit brokerului, în cazul în care polița a fost cumpărată prin broker", notează studiifinanciare.ro.