Economisirea nu este deloc o chestiune simplă, dar dacă ne alegem cu atenţie momentele pentru a pune ceva bani deoparte ar putea deveni o obişnuinţă extrem de benefică.
Pasul 1. Pentru ce economisim?
Imboldul pentru economisire este dat de obiectivul propus. Fie că este vorba de o maşină nouă, o casă, sau o vacanţă mult dorită, trebuie să începem din momentul în care am luat o decizie sau am identificat o nevoie. Aşadar, trebuie să ne setăm mai întâi obiective clare.
Pasul 2. Când punem bani deoparte
Specialiştii spun că primul lucru pe care ar trebuie să îl facem înainte de orice cheltuială este să punem deoparte suma pe care ne-am propus să o economisim.
Asta înseamnă că ziua de salariul ar fi cel mai bun moment. De asemenea, atunci când primim bani neaşteptaţi, precum o primă sau returnarea unui împrumut, e indicat să nu îi cheltuim. Un alt moment propice economisirii este întoarcerea dintr-o vacanţă. Poate nu pare cel mai confortabil moment, însă dorinţa pentru următorul concediu de vis va susţine procesul de economisire.
Este important ca fiecare persoană să deţină un cont de economii pe care îl poate accesa atunci când apar situaţii neprevăzute. Chiar şi sumele mici economisite zilnic pot face o diferenţă importantă în economiile personale, lunare şi anuale.
Pasul 3. Cum economisim?
-
cheltuim cumpătat sau mai puțin
-
cumpărăm inteligent
- limităm datoriile
Aceste principii ne ajută să ne disciplinăm relația cu banii. Prin revizuirea cheltuielilor mărunte pe care le facem zi de zi și care nu sunt necesare în mod curent se poate aduna o sumă considerabilă de bani.