Antena 3 CNN Economic Măsurile de austeritate care se aplică de la 1 noiembrie 2023! Klaus Iohannis a promulgat legea | Românii care vor plăti mai mult de săptămâna următoare

Măsurile de austeritate care se aplică de la 1 noiembrie 2023! Klaus Iohannis a promulgat legea | Românii care vor plăti mai mult de săptămâna următoare

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 08:10 27 Oct 2023 Modificat la 08:21 27 Oct 2023

Așadar, de la 1 noiembrie, vor fi eliminate facilitățile pentru angajații din construcții şi agricultură.

În același timp, angajații din IT care au un salariu brut de peste 10 mii de lei, vor plăti impozit.

Iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice NU pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50 de mii lei. 

Măsurile care se aplică de la 1 ianuarie 2024

Însă, acestea nu vor fi singurele taxe. De la 1 ianuarie se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, iar TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru mai multe produse și servicii. 

În plus, se va aplica un impozit pentru locuințele de peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro.

Iar o altă măsură controversată este taxa de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.

Citește și: Guvernul adoptă noi măsuri de austeritate! Marcel Boloș a anunțat de unde se taie și cine va fi afectat

Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Totul vine după ce legea privind măsurile fiscal-bugetare a fost declarată constituțională, pe 18 octombrie, după cum a decis Curtea Constituțională.

"CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului.

În cadrul examenului de constituționalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigențele Constituției şi a jurisprudenței CCR", a declarat atunci președintele Curții Constituționale, Marian Enache.

Citeşte şiLista noilor măsuri fiscale. Taxele și majorările care intră în vigoare după promulgarea legii

Guvernul va adopta și alte măsuri de austeritate în perioada următoare

Necesitatea unor noi măsuri este justificată de faptul că, în lipsa unor măsuri bugetare urgente care să conducă la limitarea cheltuielilor statului, există riscul ca ținta de deficit să fie depășită, ceea ce pune în pericol fondurile europene si pe cele din PNRR.

Noua ordonanță prevede că, până la sfârșitul anului, instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice.

De asemenea, instituțiile publice nu mai pot cumpăra mobilier și nici materiale pentru întreținere. Nu pot face reparații curente, nu pot cumpăra cărți sau servicii de consultanță.

Primăriile nu mai au voie să plătească lucrări și servicii de interes public local.

De asemenea, Guvernul ia de la bugetul de stat inclusiv sumele destinate burselor cuvenite elevilor rămase neutilizate.

 

×
x close