Potrivit ministrului Muncii, un procent de majorare a pensiilor nu poate fi avansat până ce Bugetul nu va fi aprobat. Cu toate acestea însă, acest procent nu va fi mai mic de 10%, promite el.
Pe de altă parte, Marius Budăi nu a vrut să comenteze declarațiile președintelui Klaus Iohannis și ale premierului Nicolae Ciucă cu privire la o eventuală majorare a pensiilor cu 15%. Cu toate acestea, ministrul a precizat că, pentru moment, alte procente decât 10% nu sunt „fundamentate din punct de vedere economic.”
Mai mult decât atât, ministrul nu a dat detalii nici cu privire la data la care pensiile românilor vor crește, însă a promis totuși că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp.
”Referitor la cum vor reuşi pensionarii să treacă peste această iarnă grea, facem acum o majorare a tuturor pensiilor fiind extrem de atenţi la evoluţia preţurilor. Am luat acele măsuri din pachetul Sprijin pentru România şi din pachetul social de la început de an. Dacă va fi cazul, noi avem în continuare şi gândim măsuri mai ales pentru a sprijini categoriile vulnerabile.
Acum suntem în perioada de asistență tehnică cu Banca Mondială. Când vom ajunge la final şi vom avea concluziile, vom anunța, atât privitor la legea pensiilor, cât şi privitor la măsuri sociale”, a precizat ministrul Muncii la România TV.
În urmă cu o săptămâna, guvernanții spuneau că pensiile ar putea crește în două tranșe. Așadar, de la 1 ianuarie, o prima creștere, dar doar cea prevazută de lege. Una care să acopere creșterea inflației pe 2021, plus creșterea economică, adică o creștere în jur de 6 procente pentru punctul de pensie. Restul de până la 10 la sută ar fi putut urma la mijlocul primăverii, în luna aprilie.
”Minimum, minimum de la care pornim este legea. Rata inflației de anul trecut, așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabila”, declara Marcel Ciolacu.