Jocurile Olimpice de vară, care s-au desfăşurat la Londra între 27 iulie şi 12 august, au ajutat economia Marii Britanii să iasă din recesiune.
Potrivit datelor publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), citat de Bloomberg şi Reuters, Marea Britanie a ieşit din recesiune în trimestrul trei din 2012, înregistrând cel mai semnificativ avans trimestrial din ultimii cinci ani.
Acest salt se datorează parţial şi cheltuielilor legate de organizarea Jocurilor Olimpice la Londra
În perioada iulie-septembrie 2012, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut cu 1% comparativ cu precedentele trei luni, cel mai rapid ritm de creştere din 2007, faţă de estimările iniţiale care indicau un avans de 0,6%.
De asemenea, lira sterlină s-a apreciat cu 0,5% faţă de dolar iar randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani au crescut la 1,94%.
În acelaşi timp, sectorul serviciilor, care reprezintă peste trei sferturi din PIB-ul Marii Britanii, a crescut cu 1,3% în trimestrul trei din 2012, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans din ultimii cinci ani.
ONS a estimat că vânzările de bilete la Jocurile Olimpice au adăugat 0,2 puncte procentuale din PIB.
În aceeaşi perioadă, producţia a urcat cu 1,1%, cea mai mare creştere de peste doi ani, iar producţia industrială a crescut cu 1%. Singurul sector care a înregistrat un declin a fost cel al construcţiilor, ONS anunţând o scădere de 2,5%, al treilea trimestru consecutiv de declin.
„Mai este încă un drum lung de parcurs, dar aceste date arată că suntem pe calea cea bună. Economia se redresează şi noi adoptăm măsurile adecvate”, a declarat George Osborne, ministrul britanic de finanţe, conform Agerpres.
„Perspectivele economice ale Marii Britanii rămân extrem de nesigure. Cea mai mare ameninţare pentru redresare vine de la riscul ca răspunsul politic efectiv să nu fie implementat suficient de rapid în zona euro”, a spus Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei.
Economia Marii Britanii s-a contractat cu 7,1% în timpul recesiunii înregistrate în perioada 2008-2009 şi nu s-a redresat pe deplin de atunci, pe fondul efectelor negative ale crizei din zona euro, al reducerii cheltuielilor guvernamentale, al inflaţiei ridicate şi al problemelor cu care se confruntă sectorul bancar.
Revenirea pe creştere a economiei britanice, a treia ca mărime din Uniunea Europeană, după Germania şi Franţa, după trei trimestre consecutive de declin, este o veste bună pentru coaliţia aflată la putere, care se confruntă cu presiuni pentru a adopta mai multe măsuri în vederea stimulării creşterii economiei.