Antena 3 CNN Economic Marcel Ciolacu anunţă noi negocieri pentru reducerea deficitului bugetar

Marcel Ciolacu anunţă noi negocieri pentru reducerea deficitului bugetar

Comisia Europeană este dispusă să negocieze cu Guvernul României un nou plan pentru reducerea deficitului bugetar.

de Cătălina Mănoiu    |    02 Sep 2023   •   11:19

Premierul Marcel Ciolacu, aflat la Bruxelles pentru discuții cu oficialii europeni, a spus că nu este de acord cu creșterea TVA cu două puncte procentuale, o idee care a reieșit zilele trecute după negocierile dintre miniștrii români și tehnocrații comisiei. 

Totul rămâne acum de stabilit la nivel tehnic, între specialiștii de la Guvern și cei de la Bruxelles. 

În urma negocierilor purtate de premierul Marcel Ciolacu cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comisia a decis să susțină România în fața consiliului și să propună majorarea deficitului bugetar de la 4,4%.

România a cerut un deficit bugetar de aproximativ 5,5% din produsul intern brut, fără să fie sancționată. Dacă nu este acceptată această propunere, atunci țara noastră riscă o amendă de 0,5%, însă premierul Marcel Ciolacu spunea că a găsit înțelegere de la liderii europeni.

La Bruxelles, Marcel Ciolacu a susținut că acest deficit bugetar nu poate fi respectat din cauza faptului că România a avut cheltuieli suplimentare cu sprijinirea refugiaților ucraineni, dar și cheltuieli suplimentare pentru apărare, în condițiile în care avem un război la graniță. 

S-a discutat, de asemenea, și despre măsurile fiscal-bugetare. Aici, Marcel Ciolacu a susținut că nu poate să impună României în majorarea TVA-ului pentru alimente și medicamente de la 9% la 19% și, de asemenea, spunea și că nu va accepta practic majorarea TVA-ului de la 19% la 21%, așa cum au cerut inițial oficialii europeni. 

Aceste negocieri vor fi continuate de echipele tehnice care au rămas la Bruxelles și care vor discuta punctual aceste măsuri. 

Comisia așteaptă în continuare să vadă reforma anunțată de Guvern, mai exact măsurile fiscal-bugetare, planul pentru combaterea evaziunii fiscale, dar și reforma aparatului de stat. 

În paralel, se discută și renegocierea planului național de redresare și reziliență (PNRR).

În continuare, echipele tehnice lucrează la aspectele punctuale, însă premierul Marcel Ciolacu a avut un mesaj ferm pe care l-a transmis și liderilor europeni, acela că toate reformele asumate de România în PNRR vor fi implementate.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu deficit bugetar
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close