Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că tichetele de masă, respectiv indemnizația de hrană, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei.
”Din partea Finanțelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim.
Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei.
Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”, a anunțat Marcel Ciolacu înaintea ședinței de Guvern.
Veniturile românilor ar fi putut scădea
Anunțul vine în contextul în care mulți dintre angajatori au vorbit despre faptul că veniturile unor angajați vor scădea de la 1 iulie 2024, deși salariul minim va crește.
Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au explicat, în nenumărate rânduri, că dacă Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie şi crește la 300 lei suma care nu este impozitată, dar menține totuși la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda acele beneficii, este posibil ca anumiți angajați să se primească salarii mai mici.
Pe de altă parte, economiștii au emis și un avertisment, prin care spuneau că impunerea acestei măsuri, fără să se ţină cont de nivelul productivității în România, ar putea să ducă la șomaj sau faliment, în ceea ce privește firmele.
„Lucrurile sunt văzute diferit de la Palatul Victoria și de la nivelul managementului familiei și al gospodăriilor.
(...) Adică guvernanții noștri sunt atât de generoși pe banii altora, în desconsiderarea oricăror criterii de performanță economică și de eficiență și de câștig, încât cel mai important este ca oamenilor să li se dea iluzia că vor trăi mai bine.
La inflația, una e pe statistică, dar dacă vă uitați la cheltuielile zilnice veți vedea că ne mănâncă din ce în ce mai mult din bugetul familiei și, pe de altă parte, veți vedea că există un entuziasm general și un singur subiect, când și cum vor fi alegerile prezidențiale.
Realitatea este că în economia reală lucrurile încep să se contracte, iar oamenii încep să resimtă și sunt mai chivernisiți și trăiesc mai atent.
Iar oamenii de afaceri şi nu multe companii, de la nivelul mic și mijlociu, se gândesc deja la reduceri și să aibă mai multă grijă de bani pentru simplul fapt că vând mai puțin, încasează mai greu.
Dar guvernanților nu le pasă de chestia asta. Ei vor să pună hățul fiscal pe grumazul contribuabilului”, a spus analistul economic Dacian Palladi la Antena 3 CNN.