Inflația anuală a coborât în luna iulie sub pragul de 10%, ajungând la 9,4%, în condițiile în care prețurile la alimente sunt cu 16,2% peste nivelul din iulie 2022, la mărfuri cu 4,2%, iar la servicii creșterea este de 11,6%, arată datele INS publicate vineri.
În iunie, rata inflației a fost de 10,3%, iar în mai de 10,6%. Nivelul maxim a fost atins în noiembrie 2022, când inflația a urcat la 16,8%.
Comparativ cu luna iunie 2023, în iulie prețurile de consum s-au majorat cu 0,15%.
Citește și: Salariile a milioane de angajați ar putea fi blocate! Marcel Boloș: ”Nu vreau să mă gândesc la așa ceva!”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că aceasta este o veste foarte bună pentru România.
”Acesta este un lucru foarte, foarte bun pentru România și pentru români și mai ales că suntem într-o perioadă destul de grea pentru țară, fiindcă știm bine cum evoluează deficitul bugetar și problemele care se creează în jurul acestui lucru și sigur că suntem foarte atenți ca să putem continua finanțarea din fondurile europene și mai ales să nu ne pierdem banii europeni și proiectele de investiții pe care le avem în implementare.
Citește și: Rata inflaţiei a scăzut la 9,4% în iulie 2023. Alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult
Trendul inflației este descrescător, deci este limpede că noi, acum, dacă ansamblul de politici monetare și fiscale pe care îl gândim astfel încât inflația să se ducă și mai jos, pentru toți românii, este un lucru foarte bun și un lucru care ar trebui să conducă mai departe la scăderea prețurilor, la consum și la utilități.
Cu privire la prețuri, trebuie să avem o perioadă de stabilitate mai ales din punct de vedere economic și să continuăm programele și politicile noastre de susținere a investițiilor mediului de afaceri.
Citește și: Marcel Boloș promite salarii mai mari pentru bugetari: ”Nu eu port vina acestor salarii mici!”
Astfel de probleme de stabilitate macroeconomică nu se rezolvă de pe o zi pe alta, sunt politici guvernamentale pe care va trebui să le susținem în continuare pe ceea ce înseamnă stimularea investițiilor și cred că pe termen lung acesta este un demers de care trebuie să ne ținem pentru că este foarte important să creăm capacități de producție suplimentară și să putem să stabilizăm partea de evoluție a prețurilor și să asigurăm consolidarea fiscal bugetară care este foarte importantă pentru țară”, a explicat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.