Antena 3 CNN Economic Majorarea TVA ar putea tăia veniturile unor români. Cum vrea guvernul să reducă deficitul 

Majorarea TVA ar putea tăia veniturile unor români. Cum vrea guvernul să reducă deficitul 

bani Getty Images / Vlad Ispas
Creşterea TVA a fost recomandată şi de Banca Mondială, dar premierul Marcel Ciolacu se opune. Sursa foto: Getty Images - Vlad Ispas
de Cătălina Mănoiu    |    08 Iul 2024   •   11:04

O posibilă majorare a TVA ar putea tăia veniturile românilor deja împovăraţi de scumpiri, iar analiştii economici susţin că este inevitabilă creşterea taxei de anul viitor. 

Măsura a fost recomandată şi de Banca Mondială, dar premierul Marcel Ciolacu se opune. 

Analiștii avertizează că de anul viitor economia românească ar putea să încetinească și singura soluție pe care o va avea Guvernul pentru a ține sub control cheltuielile va fi practic să crească cota de TVA de la 19% la 21%.

În prezent, Guvernul respinge această ipoteză, iar premierul Marcel Ciolacu spunea că în 2025 vom avea tot TVA de 19%.

Motivul este că o mărire a TVA-ului cu 1% ar duce la o creștere a inflației cu 0,5%, lucru pe care în momentul de față Executivul nu și-l dorește. 

Avem, de asemenea, și un termen impus de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles vor ca până pe 15 octombrie, Ministerul Finanțelor să meargă să prezinte un plan pentru reducerea deficitului bugetar. 

Ne-am asumat un deficit de 5% din produsul intern brut, însă în momentul de față, potrivit execuției bugetare, deja am ajuns la un deficit de 3,4% din produsul intern brut (PIB).

Estimarea Comisiei Europene este că acest deficit asumat va fi cu mult depășit și va fi peste 7% din produsul intern brut. 

Strategia Guvernului este să meargă la Bruxelles și să negocieze eșalonarea deficitului, reducerea treptată într-o perioadă de şapte ani. 

Dacă însă nu reușește să obțină consens, atunci România riscă o amendă de 0,5% din produsul intern brut și ar putea să piardă accesul la fondurile europene. 

Cum vrea guvernul să reducă deficitul bugetar

Pentru reducerea deficitului bugetar, sunt în analiză mai multe măsuri. 

1. Guvernul ar putea să eșaloneze investițiile publice. Este vorba despre amânarea unor investiții, de exemplu în săli de sport, cămine culturale sau bazine de înot. 

2. Guvernul vrea, de asemenea, să reducă evaziunea fiscală, ca să crească încasările la bugetul de stat, însă până în momentul de față nu a reușit să facă acest lucru.

3. O altă măsură luată în calcul este limitarea cheltuielilor pe care le au instituțiile publice, să nu fie mai mari decât media cheltuielilor de anul trecut. 

4. Creșterea taxelor pe proprietate este în discuție și ar putea să intre în vigoare din 2025. 

5. O altă variantă în discuție este impozitarea veniturilor excepționale. De exemplu, dacă un român cumpără un teren și îl vinde la suprapreț, statul consideră că are un venit excepțional și ar putea să îl suprataxeze. 

6. Guvernul are pe masă și tăierea facilităților fiscale, însă în an electoral nu se grăbește să anunțe o astfel de măsură.

×
Subiecte în articol: TVA venituri deficit bugetar
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close