Taxa pe Valoarea Adăugată crește de la 5 la 9% pentru locuințele cu o suprafață de până la 120 de metri pătrați. Un calcul simplu arată că vom plăti aproape cinci mii de euro pe lângă prețul de vânzare.
Un exemplu concret, un apartament sau casă de 120 de metri pătrați, care costă undeva la 600 de mii de lei, adică 120.700 de euro. În acest moment, dacă o cumpărăm, mai plătim în plus ca taxă pe valoare adăugată 5%, adică 30 de mii de lei sau 6000 de euro.
Citește și: Val de scumpiri de la 1 ianuarie 2024! Produsele pentru care vom plăti mai mult de la începutul anului
Din prima zi a anului viitor însă, pentru aceeași locuință, vom plăti TVA de 9%, adică 54 de mii de lei sau 10.800 de euro. Din start, aproape 5000 de euro în plus.
Am putea spune că vom lua de la bancă suma care să cuprindă și această creștere de TVA. Însă și condițiile de creditare sunt din ce în ce mai drastice. Și astfel românii vor mai amâna achiziția locuinței. Și vor sta în chirie... Numai că și chiriile au crescut cu 15-20%.
Cum pot cumpăra românii mai ieftin
Cei care semnează precontractul până la finalul anului beneficiază de TVA redus, cu condiția ca apartamentul să fie livrat anul viitor. Altfel, scot mai mulți bani din buzunar.
"Dacă reușesc să fac precontractul anul acesta rămân pe TVA-ul de anul acesta și din ce am văzut la vizionari și dezvoltatorii au vizionari multe, deci este un moment bun. Vreau să încerc să dau măcar un avans", a spus Alexandru Vlad, cumpărător.
Cei care semnează astfel de contracte până pe 31 decembrie trebuie să se asigure că locuința le va fi livrată în 2024.
Dacă dezvoltatorul întârzie, vor plăti TVA de 9%. Doar imobilele cu suprafață de maximum 120 de metri pătrați și până în 600.000 de lei beneficiază de taxă pe valoare adăugată redusă.
"Sunt destul de multe persoane interesate de astfel de locuințe care sunt mai ieftine care s-au grăbit măcar sa semneze o promisiune de vânzare pentru că dacă semnezi rămâne aceeași cota de TVA, de 5% pentru anul viitor", a spus Valentin Anghel, broker de credite.