Antena 3 CNN Economic Lista noilor dosare de finanţare aprobate de AFM pentru „Rabla Clasic'' şi „Rabla Plus''

Lista noilor dosare de finanţare aprobate de AFM pentru „Rabla Clasic'' şi „Rabla Plus''

Lista noilor dosare de finanţare aprobate de AFM pentru „Rabla Clasic'' şi „Rabla Plus''
239 de noi dosare de finanţare au fost aprobate de AFM /Foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2024   •   17:17

239 de noi dosare de finanţare a fost aprobat, miercuri, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul programelor „Rabla Clasic" şi „Rabla Plus".

Comitetul de avizare al instituţiei a aprobat, la „Rabla Clasic", 140 de dosare pentru achiziţionarea a 389 de autovehicule şi a zece motociclete.

Totodată, pentru programul „Rabla Plus" au primit aprobare 99 de dosare pentru cumpărarea a 176 de autovehicule (dintre care 113 full electrice şi 41 hibride plug-in), precum şi 22 de motociclete.

Listele dosarelor aprobate în cadrul celor două programe sunt publicate pe site-ul instituţiei şi pot fi consultate aici:

Lista dosarelor aprobate pentru RABLA PLUS

Lista dosarelor aprobate pentru RABLA CLASIC

Rabla clasic 2024

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul e de 1 miliard de lei.

„Programul Rabla Plus are, în 2024, un buget record, de 1 miliard de lei. Acest lucru subliniază că acordăm o importanţă deosebită finanţării de autoturisme prietenoase cu mediul, fie că discutăm despre autoturisme electrice sau de autoturismele plug-in hibrid”, a transmis ministrul Mediului.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se desfăşoară în etape, în limita bugetelor alocate.

În programul Rabla Clasic, prima de casare se menţine la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. De asemenea, se pot acorda, pe lângă prima de casare, ecobonusuri cu valori de 1.500 sau 3.000 de lei, în funcție de caracteristicile tehnice ale vehiculului.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în valoare de 7.000 lei la cumpărarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să caseze un autovehicul uzat.

În situaţia în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

Rabla Plus 2024

Programul Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice și hibrid, primește un buget de peste trei ori mai mare decât cel al Rabla Clasic.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul primește un ecotichet la cumpărarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Valoarea ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare este de 13.ooo respectiv 25.500, în funcție de anumite caracteristici tehnice ale vehiculului.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în valoare de 120.000 lei la cumpărarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Calificare istorică în optimile Euro 2024. România câștigă grupa E, după 1-1 cu Slovacia
x close