Astfel, apreciază Bloomberg, leul va înregistra probabil intrări de capital atunci când investitorii străini vor schimba fonduri pentru a cumpăra acţiuni locale la producătorul de energie Hidroelectrica SA, a cărui ofertă este estimată la 8,8 miliarde de lei (1,9 miliarde de dolari) şi care este aşteptată să se încheie pe 4 iulie.
Banca Naţională a României va interveni probabil pentru a tempera aprecierea şi pentru a menţine leul stabil sub sau aproape de cinci faţă de euro în acest an, potrivit economiştilor.
Banca a refuzat să comenteze, ca parte a practicii obişnuite de a nu comenta mişcările valutare.
"Este rezonabil să presupunem că, din cele peste un miliard de euro estimate ca intrări de la investitorii instituţionali, o bună parte vor fi bani proaspeţi pe piaţa românească", spune economistul ING Bank România, Valentin Tătaru.
Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investments, încearcă să vândă la Bursa de Valori Bucureşti circa 17,3% din participaţia de 20% pe care o deţine la Hidroelectrica.
Cea mai mare parte a participaţiei este oferită investitorilor instituţionali şi doar 15% investitorilor de retail. Cererea depăşeşte deja întreaga dimensiune a tranzacţiei pe toată plaja de preţuri, potrivit zf.ro.