Antena 3 CNN Economic La ce trebuie să fim atenți dacă vrem să facem un credit

La ce trebuie să fim atenți dacă vrem să facem un credit

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 19:06 12 Apr 2021 Modificat la 19:06 12 Apr 2021
o_1f33db9mq8gc8vd1eh8m415esb.jpg

În fiecare lună, aproape jumătate de milion de români au întârzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor. Ca să nu ajungeţi pe lista de rău-platnici a Biroului de Credit, analiştii financiari vă recomandă să cântăriţi foarte bine decizia de a contracta un credit.

"Fiecare trebuie să își facă foarte bine calculele. Chiar dacă e un minim de 5% pentru avans, sau de un avans cât mai mare pentru a se îndatora cât mai puțin. Să nu mergă spre maximum pe care i-l permite venitul și să se gândească pe termen lung că acest dobânzi care acum sunt minime pot să crească în timp și să fie rată foarte mare.", spune Irina Chițu, analist financiar.

"Un 20-max 25 % este procentul recomandat de îndatorare.", a mai precizat aceasta.

"Un credit este o idee bună doar dacă acel împrumut vă ajută fie să vă reduceţi cheltuielile, fie să vă majoraţi veniturile, spun specialiştii.

În primul rând să compare ofertele, să vadă ce oferte găsesc în piață nu trebuie să se arunce pe prima banca pe care o o găsesc. Este important să ne uităm la DAE, care include atât dobânda cât și comisionale aplicate.", spune Adina Călin, director produse bancare CEC Bank.

În prezent cel mai ieftin credit imobiliar din piaţă este disponibil prin programul Noua Casă

De exemplu, la un credit Noua Casă, de 250.000 de lei, contractat pentru o perioada de 30 de ani, dacă ne orientăm spre banca care practică cea mai mica dobandă anuală efectivă, o sa avem o rată lunară de 1.132 de lei.

Dacă nu ţinem cont de dobânda anuală efectivă, rata lunară poate să fie chiar şi cu 87 de lei mai mare. Cu aceşti bani aţi putea plăti lejer factura la energia electrică dacă locuiţi singur.

Acum cel mai ieftin credit imobiliar din piaţă este disponibil prin programul Noua Casă. Acesta a demarat încă de la sfârşitul lunii martie.

Anul acesta plafonul alocat pentru programul Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei, cu 25% mai mic faţă de anul trecut. Potrivit reprezentanţiilor Fondului de Garantare a Creditelor, plafonul actual ar putea deservi aproximativ 18.000 de beneficiari.

×
Etichete: credit
x close