Antena 3 CNN Economic Jurnalul de economie. Mituri despre investiții: a investi înseamnă a te îmbogăți rapid

Jurnalul de economie. Mituri despre investiții: a investi înseamnă a te îmbogăți rapid

1 minut de citit Publicat la 10:26 26 Aug 2019 Modificat la 10:26 26 Aug 2019
o_1dj6crng6ah01okoe9k1k2o153h8.jpg
Sursa foto: Captură Antena 3

Daniel Apostol a clarificat la „Jurnalul de economie” mitul conform căruia a investi înseamnă a te îmbogăți rapid. Nimic mai fals.  În randul investitorilor de retail de pe piața locală, în alegerea oportunităților investiționale, primează randamentul promis în fața riscurilor asumate. Deși în principiu acest fapt poate fi înțeles, în multe cazuri această atracție a randamentului potențial depășește limitele normalității, oamenii asimilând uneori rezultatul procesului investițional cu idee de "a da lovitura".

Deși mitul câștigării de averi în foarte scurt timp din activitatea la bursă a existat în mentalul colectiv mai mereu, în realitate foarte puțini investitori reușesc să se îmbogățească rapid.  Astăzi, după 50 de ani de dezvoltare a teoriei financiare, administrarea investițiilor a devenit un proces mult mai complex ce constă în mai multe etape intercondiționate. 

Principalele acțiuni investiționale:
- identificarea obiectivelor pe termen lung ale investitorului în cauză 
- Identificarea constrângerilor personale 
- construirea unei alocări strategice care să asigure pe termen lung, cu o probabilitate statistică relevantă, randamentele necesare în vederea îndeplinirii obiectivelor de mai sus în condițiile respectării constrângerilor.
- administrarea riscurilor incidente procesului investitional prin monitorizarea evoluției condițiilor macro și a piețelor financiare, respectiv luarea măsurilor corective ce se impun.  

Aplicarea unui astfel de proces asigură în primul rând un algoritm știintific pentru îndeplinirea obiectivelor identificate ale investitorilor. Astfel procesul de investire face tranziția de la intenția simplistă de "a ne îmbogăți", la satisfacerea rațională a nevoilor financiare în condițiile managementului adecvat al riscurilor inerente ale unei astfel de activități.

Atunci cand investiți, încercați să porniți de la definirea propriilor nevoi financiare pentru care intenționați să demarați un process investițional. Aceasta este echivalent cu conturarea cât mai precisă a scopului pe care trebuie să îl aveți în vedere pentru desfășurarea propriului proces investițional. În cazul în care nu reușiți să faceți acest lucru pe cont propriu, apelați cu încredere la serviciile de consiliere ale unui administrator de fonduri. 
 

×
x close