Antena 3 CNN Economic IRCC va scădea pentru a doua oară în acest an. Cu cât se reduc ratele românilor, de la 1 iulie

IRCC va scădea pentru a doua oară în acest an. Cu cât se reduc ratele românilor, de la 1 iulie

bani credit rate getty images
IRCC, indicele după care se calculează ratele în lei, va scădea pentru a doua oară în acest an și ajunge la 5,8%. Sursă foto: Getty images
de Sergiu Cora    |    25 Iun 2024   •   08:55

De la 1 iulie, indicele IRCC ar trebui să scadă cu 0,16%, ceea ce înseamnă o reducere a dobânzilor pentru românii cu rate, însă una mică.

Este vorba de o reducere infimă de doar câţiva lei, dar care dă o speranţă românilor împovăraţi de rate care au tot crescut în ultimii doi ani. 

IRCC, indicele după care se calculează ratele în lei, va scădea pentru a doua oară în acest an și ajunge la 5,8%.

Odată cu el scad și ratele celor cu împrumuturi în moneda națională, dar nu cu mult. 

Spre exemplu, la începutul anului 2022, în cazul unui credit de 250.000 lei pe o perioadă de 30 de ani, rata cam 1.420 lei pe lună. 

De atunci au început să crească dobânzile constant și ajungem în 2024 cu același credit, dar cu o rată de 2.084 lei pe lună. 

De luna viitoare, în lumina scăderii IRCC, vom plăti pentru creditul de 250.000 lei luat pe 30 de ani, suma de 2.077 lei. Practic, scăderea este de doar 7 lei. 

Dar am putea vedea o scădere și mai mare a ratelor, dacă la ședința din 5 iulie a Băncii Naționale, dobânda de politică monetară ar scădea.

Până acum nu s-a întâmplat acest lucru, întrucât România încă se confruntă cu valul inflaționist, fiind primii din Europa la capitolul inflație.

×
Subiecte în articol: IRCC rate credite
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close