Leul s-a depreciat cu jumatate de procent intr-o singura zi. Cursul euro-dolar a crescut vineri de la 4,3952 lei/euro la 4, 4179 lei/euro, “referinta” calculata de Banca Nationala a Romaniei situandu-se foarte aproape de maximele din piata interbancara.
Devalorizarea rapida a monedei nationale are legatura - dupa toate probabilitatile - cu acele “capitaluri ratacite” refugiate din Rusia, care acum s-au intors pe fondul unei relative detensionari a situatiei din Ucraina.
Mentionam ca respectiva sintagma nu ne apartine, ci a fost folosita de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. El a spus in prima parte a lunii mai, cand a afirmat ca evolutia economiei nu a fost atat de buna incat sa justifice aprecierea monedei nationale, ca: "Vor fi capitaluri ratacite, iesiri de capital din Rusia, sa nu credeti ca vrea BNR sa aprecieze cursul, sau cel putin eu. Nu sunt convins ca avem fundamente atat de solide si exporturile produc atat de bine”.
Dar nu doar plecarea unor “capitaluri ratacite” e posibil sa fi dus la deprecierea leului, ci si alimentarea rezervei valutare a BNR. Aceasta se situa la 31,24 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie, un nivel redus daca luam in calcul ca in octombrie 2013 se plasa la 34,56 miliarde de euro, foarte aproape de maximul istoric de 34,6 miliarde din martie 2012.
Iar guvernatorul bancii centrale a dat chiar un indiciu in legatura cu evoluatia aceasteia. A declarat ca dupa ce banca centrala inapoiaza bancilor comerciale jumatate de miliard de euro - suma aferenta reducerii rezervelor minime obligatorii in valuta incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august - nu e obligatoriu ca rezerva valutara sa scada.
Mai merita subliniat ca o evolutie in sensul opririi din scadere a cursului a fost previzionata miercuri - 2 iulie - la emisiunea Daily Income, difuzata de Antena 3. De atunci leul s-a depreciat cu trei sferturi de procent.