Numărul locurilor de muncă vacante în România a crescut, în primul trimestru din 2013, până la 28.000, comparativ cu acelaşi interval din anul anterior, iar rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,66%, în creştere cu 0,11 puncte procentuale, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi şi citate de Agerpres.
Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 28.000, în creştere cu 4.800 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2012, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 3.100.
Datele INS arată că, în primele trei luni ale anului, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,58%), administraţie publică (1,52%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,33%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,11%) şi cele din învăţământ (0,15%).
Sectorul bugetar a însumat aproape 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante, cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată înregistrându-se în tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv în alte activităţi de servicii.
Datele lunare privind rata locurilor de muncă vacante sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă trimestrială, având ca perioadă de referinţă luna de mijloc a trimestrului.
Începând cu primul trimestru din 2013, eşantionul cuprinde 21.000 unităţi economico-sociale. Unităţile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ.